Jag har två konton på facebook, ett privat och ett för mina elever. Idag när jag loggade in på mitt elevkonto hittade jag en statusuppdatering från en av mina elever (flicka, elva år gammal) som kommit att ställa till det för mig.

”Om 200 gillar så ska jag säga något förolämpande till en lärare. <3”

Jag funderade två sekunder innan jag kommenterade. Då uppstod följande konversation:

Jag: Vadå? Jag skulle inte förolämpa dig.
Eleven (två minuter senare): Men jag skulle inte välja dig Killfröken! 😉

Så klart spelar det absolut ingen roll om jag slipper undan. Det är fortfarande fel att med flit planera att förolämpa en annan person, oavsett vem det är. Men hur tar man den här situationen vidare.

Eller mer konkret:
– Ska jag blanda in föräldrar/kollegor (jag är inte hennes klassföreståndare) eller ska jag hantera dt själv?
– Ska jag ta det ansi kte mot ansikte eller är det bättre att fortsätta via facebook?

Vad tycker ni?

2 kommentarer
  • ChristerMagister
    Posted on 2012-01-12 at 22:37

    Jag skulle nog välja en kommentar av typen ”det kan kanske tyckas vara en rolig idé, men tänk på hur den som drabbas kommer att känna sig” och sedan avvakta och se hur det hela utvecklar sig. Ge eleven en chans att ta ansvar för sitt eget agerande. Hon måste ju nu vara medveten om att hon kan komma att få stå till svars efteråt.

  • Magnus Blixt (@blixtgordon13)
    Posted on 2012-01-17 at 21:04

    Jag instämmer i ovanstående. Hur skulle du gjort om det inte var på Facebook utan du överhört motsvarande kommunikation i korridoren på skolan? Om det ska göras i det sociala mediet eller IRL beror på vilken undervisningsrelation man har med eleven tänker jag. Spontant tänker jag också att detta borde kunna användas (med beaktande av elevens integritet förstås) för undervisning kring värdegrund och sociala medier.

    För övrigt håller Lärarnas yrkesetiska råd som bäst på att funderar kring frågan om yrkesetik och sociala medier, hoppas kunna komma med ett ställningstagande inom en månad eller två.

Kommentera