Tidernas bästa reseläxa

Posted by in Dessa ungar!

Då och då har jag elever som reser bort mitt under terminen. Så är det nog på de flesta skolor. När andra rektorer (under tvång?) går åt fler förbud och en striktare syn på beviljande av ledighet så har min rektor valt att ta inställningen att semesteröesighet är en form av härarbete (se tidigare inlägg).

Grunden är att ledighet går bra, men då vill vi att eleverna håller en presentation av något slag för att sprida nya lärdomar/insikter. En klockren grej som funkar bra, det har jag sett många gånger. Men efter den fjärde skidresan tröttnar man lite på det spåret. Så jag fick en snilleblixt.

Vattenfall har släppt en skidåkningsapp som ger en mängd data om dagens åk. En kanske lite svårarbetad uppgift för en del elever, men inte för Teknikpojken (nio år). Han gör hemsidor och producerar podcasts på sin fritid.

Så jag gav honom en länk till Google Play och förklarade grunderna bakom ett stapeldiagram. Idag var han tillbaka i skolan och höll både resepresentation och en genomgång på temat ”på min resa har jag fallit 2,2 kilometer, på en enda dag.” Jag ska nog följa upp med ett prat om fallhöjd, men i övrigt är jag stolt.