Som en fortsättning på berättelsen om Digibarnet vill jag tipsa om Mozillas projekt för att etablera en gemensam standard för vad digital kompetens egentligen är. Skillnaden mellan Mozilla projekt och de flesta andra definitioner som jag stött på är dels nivån av ambition (det här är riktigt ingående!) och dels att den har en känsla av att komma innefrån.

De flesta andra beskrivningar av vad som menas med digital kompetens känns mer som en applikation av lärarperspektiv, skolperspektiv och/eller gammalperspektiv på något nytt och framtida som absolut borde ha en plats i skolan. Här är det som om Internet har utvecklat (eller snarare håller på och utvecklar, för det är bara ett första utkast än så länge) sin egen tolkning. Som ett resultat blir fokuset bättre och innehållet bredare. Bara det att skapandet är en naturlig del av digital kompetens känns så otroligt viktigt!

Kika på den och lämna gärna feedback så hjälper du till att skapa en bättre standard för vad unga personer lär sig i skolan om Internet.

Mer om detta går att läsa på Mozilla-gurun och IKT-experten Doug Belshaws blogg. 

Jag har bestämt mig för att hoppa på utmaningen #Blogg100 som handlar om att skriva ett inlägg per dag i hundra dagar. Jag hoppas att det ska inspirera mig att ägna mer tid åt skrivandet och reflekterande som omfattar den här bloggen. Därav den lilla siffran i början på inlägget.

 

Kommentera