I december arrangeras (som du säkert vet) en stor miljökonferens i Köpenhamn. Målet är att världsledare under den aktuella veckan ska enas runt vad som ska bli Kyotoprotokollets efterträdare. En historisk sak som på alla sätt och vis förtjänar att undervisas om oavsett ämne och ålder.

För de som har förmånen att arbeta med ungdomar i åldern 14-17 år finns det tack vare UNICEF ytterligare en möjlighet att arbeta med området. Veckan innan huvudkonferensen (alltså mellan 30:e november och 4:e december) arrangeras en ungdomsvariant av samma konferens och just nu letar de efter ungdomar att representera Sverige.

Runt 180 ungdomar från hela världen samlas för att diskutera och delta i workshops om självupplevda miljöproblem. Målet med konferensen är att skapa en ingång för barn och ungas åsikter i miljförhandlingarna. Och det verkar ju ganska vettigt med tanke på att deras generation med allra största sannolikhet kommer att behöva fortsätta arbetet vi drar igång.

Även om kanske inte just dina elev blir utvalda att representera Sverige vid UNICEFs konferens så känns det ändå som en gyllene ingång till ett undervisnignsprojekt på området.

Just nu känner jag en växande lust att arrangera ett pedagogiskt FN-rollspel med köpenhamnstema. Synd att jag måste vänta åtminstone en termin innan jag får elever att rollspela med…

Kommentera