Varje år i november arrangerar .se-stiftelsen konferensen Internetdagarna som kort och gott handlar om Internet. Alla delar av Internet. En del av det är specifikt riktat mot oss som arbetar med barn, unga och utbildning. En annan del är generell, och minst lika intressant för oss som arbetar med just barn och unga. Den enkla motiveringen till det är att Internet får en allt större påverkan på alla människors liv och att det inte lär avta i framtiden. Därför är det naturligt att när en myndighet som skolan gör anspråk på att rusta elever för en komplex och okänd framtid också behöver fundera på Internets framtid.

En person som har bättre koll än de flesta på det området är Cory Docotorow – sci-fi författare, Guardin-skribent och seriefigur (1,2). Han var en av årets Keynote-föreläsare och lämnade stora avtryck hos många som var på plats.

IMG_0371.JPG

En av flera budskap Doctorow för fram är att varje gång någon sätter ett lås på något som tillhör dig och inte ger dig nyckeln så är det låset inte för din skull.  (”Anytime someone puts a lock on something that belongs to you and won’t give you the key, it’s not there for your benefit.”)

Det är ett talande argument emot tjänster som i hemlighet låser in dig i deras egna tjänst. Du kan använda tjänsterna sömlöst, men bara om du gör det som företaget vill att du ska göra. De uppmuntrar dig att ange information i form av bland annat dina och andras kontaktuppgifter, men du får inte tillbaka den senare.

Det lär ju vara därför som exempelvis Outlook Web App har fjorton officiella guider om hur du importerar nya kontakter från andra tjänster men inte en enda om hur du exporterar dem. Jag tror inte ens att det är tekniskt genomförbart…

 

Kommentera