Jag har bestämt mig för att blogga mer.

Jag har bestämt mig för att läsa mer.

Så det slog mig att en kan kombinera de två. Därav ett antal inlägg under rubriken ‘bokblogg’.

Först ut är ‘Program or be programmed’ av Douglas Rushkoff. Enkelt förklarat är han en legendarisk medievetare som i ett decennium pratat om saker som vi pratar om nu.

  

Rushkoff går vidare och listar ett antal exempel på områden och branscher som genomgått sin digitalisering med ett specifikt syfte och sedan sett att det inte blivit som det var tänkt. Det mönstret finns i allt från E-handel till politiska/demokratiska rörelser. Slutsatsen är att vi behöver vara uppmärksamma kring vilka egenskaper de verktyg vi väljer att använda har och att vi behöver bli medvetna deltagare i implementeringen av dem.

Den allra största, och kanske den allra minst uppmärksammade, aspekten av detta menar Douglas Rushkoff är att tankeprocessen inte längre är en privat angelägenhet. I alla fall inte en exklusivt privat angelägenhet. Det sker istället alltmer i en nätverkad kontext. Problemet är att de nätverken som uppstår mer liknar en nätbaserad mob än en kollektiv superhjärna.

Det håller inte. Om inte annat därför att det inte ger oss de möjligheter vi behöver för att erövra ett digitaliserat lärande. Istället blir vi dömda till att vara offer av vårt sammanhang. Med allt kortare, allt spretigare och allt mer otillräckliga tankar.

Kommentera