Årets äldsta vallöfte

Posted by in Dessa ungar!

Så är det klart att Alliansen lovar att införa legitimation för de flesta behöriga lärarna. (Inte alla. För hur skulle det se ut?) Löftet presenteras på DN Debatt och omfattar en satsning på 250 miljoner kronor per år över en oklar tidsperiod. Den 1 juli 2012 är det planerat att sjösättas så gissningsvis är det hela nästa mandatperiod som kommer att gå åt. Med andra ord kan vi dra två slutsatser:

1. Initiativet kommer att kosta närmare en miljard att genomföra. Detta trots att samma regering blott ett år tidigare lär ha avvisat Jörgen Ullenhags statliga utredning om en lärarlegitimation som för dyr. Ullenhags förslag skulle kosta 800 miljoner.
2. Det outtalade villkoret för att en lärarlegitimation ska genomföras är att Alliansen får förnyat förtroende i september. I ett land med ungefär 350 000 lärare och lärarstudenter (vilket motsvarar ungefär 5% av väljarkåren) är det ingen dum idé att flörta med lärarna.

Det märkliga i det här förslaget är att det har varit en lärarfacklig hjärtefråga i närmare tjugo års tid. Med andra ord har nio stycken riksdagsval kommit och gått utan att någon har tagit i frågan. Antingen beror det på att ingen politiker har hört eller så beror det på att de har hört och lovat men inte genomfört.

Jag vet vad jag tror. Och det är utifrån den bakgrunden som jag gäspar och bläddrar vidare i min morgontidning.