Det börjar närma sig slutet på arbetsveckan och som vanligt på Pittoreska Skolan innebär det filmvisning för de äldre eleverna. (De yngre får glass men det här med glass blir mindre festligt när man blir äldre har jag märkt…undrar varför…) Just idag visas den senaste Pixarfilmen Wall-E. Jag förstår att det kan finnas föräldrar som inte vill att deras barn ska se på TV hela dagarna och då är den här typen av rutiner i skolan inte helt optimala. Men samtidigt måste skolan få vara en plats som inte bara är business.

Hur som helst. Någon anonym person har klagat hos rektorn. Inte på filmvisningen som sådan utan på att filmerna som visas är piratade (min unga, outbildade kollegas förtjänst, inte min…så alla hemliga IFPI-spioner kan vackert sätta sig ner igen…)

Självklart vet jag om att det är förbjudet och jag skulle nog (helt ärligt) inte komma på idén att göra något liknande. I alla fall inte lika öppet och upprepat som min kollega. Jag har vant mig vid att jag som privatperson och min arbetsplats som samhällsinstitution har olika värdegrunder och man får ta seden dit man kommer.

Men när blir skolans värdegrund så förlegad att det är dags att tänka om? Är det när mer än femtio procent av eleverna kollar på piratade filmer hemma? När åttiotalisterna (läs: ”IT-infödingarna”) har tagit över läraryrket? Jag har inget bra svar men jag har en känsla av att den dagen förr eller senare kommer.

I väntan på svar vill jag tipsa om det här läromedlet som finns i USA. I Sverige har vi också finansierade läromedel. Men då brukar det handla om att det är nyttigt med mjölk. Kanske säger det något om vilka vi är som samhälle?

Kommentera