Fredag och sen årliga utklädningsdagen. Alla elever som vill deltar. Även lärarkåren – som brukar hitta ett gemensamt tema. I år hippies.

  
Det visar sig vara ett misstag eftersom våra elever är för unga för att riktigt veta vad det är. Å andra sidan blir det ett bra lärtillfälle. Men det är ett sidospår som lämpar sig bättre för ett annat inlägg. Det här inlägget handlar snarare om symboliken i att gemensamt testa på en annan roll.

Då och då dyker det upp elever som klär ut sig till det motsatta könet. Det blir larvigt populärt hos många jämnåriga. På ett sätt vill jag inte att det ska vara en så komisk grej i deras värld, samtidigt förstår jag att det måste få vara tillåtet att testa på andra roller än de en vanligtvis spelar. 

På senare år har vi haft betydligt färre elever som klär ut sig till motsatt kön, i alla fall som en grej. Snarare finns det i se fallen numera en annan aspekt som är huvudsaken. Som flickan som klär ut sig till Olof i Frost. Då är det inte en könsgrej utan en hyllning till en favoritkaraktär. Och just den grejen, att få visa upp något en tycker om eller är intresserad av. Det är viktigt. Det är element som borde finnas i varje skola. Varesig eleverna klär ut sig till ugglor, Harry Potter, Barcelona-spelare, japanska manga-figurer, pikachu eller något annat så är det ett uttryck av personen bakom dräkten. 

På det sättet är kanske utklädningsdagen en möjlighet för elever att dela mer av sig själva än vad de annars skulle göra. Då gäller det att vi är uppmärksamma och lyssnar. Först så kan vi ta tillfället att bli bättre lärare.

Kommentera