Det brukar sägas att de som av vissa kallas för frihetskämpar räknas som terrorister i andras ögon. Så lär det också vara för de indiska Naxaliterna. Det är en maoiströrelse (med verksamhet i två tredjedelar av Indiens delstater) som har tagit sig för att bekämpa de växande klassklyftorna i landet. Det är väl i sig en beundransvärd uppgift, och en viss måtta medborgerlig skepsis mår alla demokratiska stater gott av. Men när hatet mot den orättvisa staten övergår i attacker på statliga företrädare närmar man sig snabbt en hårfin linje. I det indiska fallet har beväpnade rebeller börjat ge sig på skolor på landsbygden. Den senaste månaden har 16 skolor attackerats. Human Rights Watch misstänker att det finns en koppling till de stundande delstatsvalen i Jharkhand, som maoisterna vill att befolkningen ska bojkotta. Med andra ord skrämmer man folk från att rösta.
Från regeringens håll har man bestämt sig för att utöver den ordinarie polisen sätta in 70 000 specialtränade elitsoldater för att få bukt med Naxaliterna. En del av dessa har i uppgift att säkra skolor. Problemet ligger i att de samtidigt tar över skolor och förvandlar dem till baser. Ibland handlar det om ett par dagar men det kan likaväl dröja flera månader (eller uppemot ett år) innan den ordinarie verksamheten kan återupptas. Under tiden blir kvinnliga elever trakasserade och manliga elever förhörda. För att motverka att Naxaliterna lyckas rekrytera ungdomar händer det då och då att polisen tar med sig tillfångatagna frihetskämpar/terrorister till lokala skolor. Där misshandlas de inför ögonen på eleverna.
-Ibland tar de skyldiga till skolan och slår dem. Jag mår väldigt dåligt när de misshandlar dem, säger en 16-årig elev (till AFPs reporter) som går på en skola som polisen tog över i juni förra året.
Utan att ge sig in på vem som har rätten på sin sida kan man lugnt konstatera att såväl upprorsmakare som statsmakt behöver ta ett stort steg tillbaka. Omedelbart. Som det är nu begås regelbundna, oerhörda och värst av allt medvetna kränkningar av mänskliga rättigheter i Indien.
Jag har svårt att föreställa mig hur det är att arbeta som lärare i ett klassrum som ”bevakas” av beväpnade soldater. Jag tycker det är jobbigt nog när föräldrar sitter med…
(Hela detta inlägg är baserat på en rapport utgiven av Human Rights Watch. VIll du läsa rapporten i sin helhet finns den här.)
Kommentera