Uruguay är ett litet och ofta förbisett land i Sydamerika som ur ett utbildningspolitiskt perspektiv borde få mer uppmärksamhet än vad som är fallet idag. Förutom att (redan 1877) vara det första landet i Sydamerika att erbjuda kostnadsfri, obligatorisk skola för alla medborgare blev de 2009 det första landet i världen att förse en hel generation elever med varsin egen laptop. Initiativet kommer ifrån den globala NOGn One Laptop per Child som har försett närmare 380 000 elever med varsin dator av den enklare modellen XO.

Utblick: Uruguay

Datorn kostar ungefär 1500 kronor i inköp och sedan dryga hundralappen i reparationer per år. Totalt motsvarar det 5% av Uruguays utbildningsbudget. Om det är mycket eller lite pengar tål att diskuteras. Något intressantare är vilka konsekvenserna är. Förutom de drastiskt förändrade möjligheterna för lärare i Uruguay att bedriva högkvalitativ undervisning är det här projektet intressant av flera orsaker.

Dels kan det vara ingången till en diskussion om vilka människor på jorden som har tillgång till Internet och därigenom fri information. (Om kunskap är makt borde man kunna tänka sig en ny typ av maktordning mellan folk som har och folk som saknar tillgång till Internet).

Dels är det intressant att världens utbildningspolitiker under de kommande åren kommer att ha skäl att vända blicken mot Uruguay för att se vilka konsekvenser som långtgående datorinvesteringar kan ha för den pedagogiska verksamheten. Kan man tänka sig Uruguaytema på Skolforum inom ett par år?

3 kommentarer
  • Bella
    Posted on 2010-04-05 at 22:27

    Va roligt att du tar upp det! Hörde om Uruguay förra veckan av en svenskadidaktiker som har precis kommit tillbaka därifrån. Hon berättade just om detta, att varje elev fick sin egen dator. Inte bara att ha i skolan, utan kunde ta med sig den hem. De har verkligen kommit långt, speciellt med tanke på att sk. i-länder som Sverige oftast inte ens har en enda dator i klassrummet, för att inte tala om en dator per elev.

  • janne
    Posted on 2010-04-09 at 18:39

    Vi slår oss lätt för bröstet, men det finns en enorm kraft och vilja (även) i fattiga länder. Var det inte i grannlandet Paraguay som man har infört fri sjukvård, en sak som i USA anses vara kommunism…

  • Killfröken
    Posted on 2010-04-10 at 09:37

    Bella: Jag har en känsla av att svenska elever inte riktigt behöver ta med sig sin skoldator hem. Empiriska studier (= när jag har pratat med lärare som jobbar på skolor med one-to-one) visar att de skolor som låter kidsen ta med datorn hem får fler virus och fler skador på sina datorer. De flesta har ändå datorer med Internetanslutning hemma…

    Janne: Jag håller med dig. Samtidigt är det – i sann globaliseringsanda – inget hotfullt i att se länder som Uruguay spöa skiten ur oss då och då. Snarare tvärtom. Ju mer jag tänker på den här historien desto mer tycker jag om just initiativet att ge Internet åt de delar av världen som inte har tillgång idag.

Kommentera