Det är förmiddag och temapass på Pittoreska Skolan. Det inenbär att eleverna jobbar på med faktatexter om temat och jag är allmänt behjälplig. Efter en stund begär Vegetarian Ungen (pojke 12 år gammal) hjälp.

Eleven: Kan du läsa igenom den här tankekartan?
Jag: Visst (börjar leta efter faktaboken som tankekartan är baserad på. Av någon anledning stressar detta upp eleven.)
Eleven: Vad letar du efter?
Jag (med mitt stoiska lugn): Boken. Då kan jag se om du missat något.
Eleven (kastar sig efter boken): Här! Det är Bra Böckers bildlexikon. Och den är verkligen B-R-A!
Jag (vänligt): Det tror jag säkert.
Eleven (nu ännu mer övertygande): Den är ordentligt faktagranskad! Av mig!

Det är då jag vill berätta för honom att regeringen avskaffade dens tatliga läromedelscensuren 1991. Sedan dess har inga läromedel i skolan varit faktagranskade. Kanske är det en av de lite lättare problemen i skolan som man kan börja med att åtgärda? Så svårt är det inte. Ge mig tio boktöntar (=svensklärare), ett ljust och luftigt kontor i Stockholm och en skamligt dyr tjänstelägenhet på Söder så tar jag och ordnar med resten…

Förresten kom det ut en farbror idag från Högskolan för att bedömma och godkänna mig som praktiker. Jag klarade mig men känner migändå lite halvt utnyttjad. Efteråt frågade han vad syftet med lektionen var och ajg fick bita mig i tungan för att inte svara ”så att du kan låta mig gå vidare till nästa termin”. Ja ja, nu är det gjort i alla fall…

2 kommentarer
  • Lärarstudentskan
    Posted on 2008-05-08 at 22:22

    Äsch, med tanke på de hela tiden lika överraskande prov på ”stolligheter” som vår kära regering hittar på är nog inte censuren långt borta ska du se!

    Annars börjar jag läsa inriktning boktönt i höst 😉

  • Persilja
    Posted on 2008-05-13 at 22:28

    Va? Ingen faktagranskning whatsoever????????
    Va?
    Men hur vet man då att det är bra böcker. Vem köper in? Vem granskar de som skriver? Vilka människor bestämmer vad våra barn ska läsa? Nu satte du igång min rädsla för konspirationer! Hu!

Kommentera