Det pratas mycket om kunskap i skolan. Det finns fin kunskap och så finns det ful kunskap. ”Ful kunskap?!” Kanske ni utbrister. Ja, det finns faktiskt ful kunskap. Kolla in Howard Gardners teori om Multipla Intelligenser och jämför med valfritt skolpolitiskt debattprogram anno 2008 så ser du vad jag menar.

Samma diskussion finns inte bland kraven på lärare. Vi ska kunna allt. Och då är jag inte ironisk, allting man kan som lärare kommer förr eller senare till nytta. En sån grej hände idag. jag råkar sätta mig vid samma bord som Vegan Ungen (pojke tolv år gammal). De flesta lärarna orkar inte äta med honom eftersom han saknar den sociala förmågan att urskilja vilka samtalsämnen som är intressanta för åhörarna. Han är en nörd med andra ord. Jag lägger ingen värdering i att de inte tål hans bitvis långa utläggningar eftersom ajg vet att samtliga handledare älskar honom som de älskar resten av ungarna. Särskilt när han har snöat in på krig och stora slag i historien. Jag, vars bästa vänner är exakt lika krigsnördiga, är van. Så jag sätter mig hos honom.

Vegan Ungen: … Och visste du att det var därför som den Brittisk flottan blev så stark trots att de bara hade några hundra skepp?…. Men en person man verkligen HATAR är Napoleon… Och Britterna la upp en fjärde del av sina skepp på varv i väntan på krig..
Jag: Vänta lite nu? Vad är det för fel på Napoleon?
Vegan Ungen (nappar på mitt ”intresse”): Euhm… för att han typ plågade sitt folk. Hans dagliga ransoner var ungefär 500% så stora som hans truppers. Hur orättvist är inte det?
Jag (briljerande-pedagog-varning): Men det var ju tack vare honom som vi har just våran kung och ingen annan…
Vegan Ungen (tappar hakan): Va? Var det? Snälla KIllfröken berätta mer!

Ni kan ju gissa hur populär (eller popp-i-lär som Bråkmakarungen säger det) är i det lägret nu. Synd att min VFU är över för denna gång.

2 kommentarer
  • Rwandamamman
    Posted on 2008-05-16 at 14:13

    Inga sätt att inhämta kunskap är fel. Själv slog jag historieläraren i gymnasiet med häpnad för att en tjej (ja, ja, detta var måååånga år sedan) kunde veta vilket vapenslag Napoleon tillhörde. Detta hade jag lärt mig i en ”pigroman” som handlade om fru Bernadotte (som ju var förlovad med Napoleon). Och hur en fyrtaktsmotor fungerar lärde jag mig allra först från en serie i Kalle Anka där knattarna blir förminskade och hamnar inuti en av cylindrarna.

  • Killfrökens Blogg 3.0 » Hur det är att vara popp-i-lär? Fråga Linné!
    Posted on 2008-05-19 at 21:35

    […] resten av skolan har lektion. Extremt mycket mod kommer, oavsett vem som står i närheten, från Båkmakarungens håll. Nu leker hon och några av hennes klasskamrater på en klätterställning. Plötsligt kommer […]

Kommentera