Okej, jag såg om klippet med Dave Eggers TED-prat från 2008 och insåg att det är så lysande att det förtjänar ett riktigt inlägg, och inte bara en Länk.

Dave Eggers är författaren som insåg att han hade ledig tid på dagarna samtidigt som hans lärarvänner ondgjorde sig över behovet av fler kunniga vuxna. Lösningen blev ett superintressant projekt som du kan se mer om i klippet här nedanför.

För att vara mer specifik så finns det tre grejer jag gillar med det här:

1. Förutom att de möjlighet till lärarledd läxläsning (vilket är viktigt eftersom den svenska skolans största brist är den ökade segregationen, vilket läxor bidrar till) så ger också möjlighet till fritt lärande. Det skulle kunna vara lösningen till utmaningen att blanda skolans formella lärande med livets informella lärande.

2. Det skulle, om man gör det som Eggers gör det, bryta skolans inneboende åldersbarriärer. För mig, som jobbar på en F-5 skola, skulle det kanske innebära att vi bjuder in gamla elever att få plugga / fungera som mentorer?

3. Om man slår ut det över hela kalenderåret så står ett vanligt svenskt klassrum tomt under 78% av tiden. Det är på tok för lite, och det här skulle kunna vara en lösning.

En kommentar
  • Hanna
    Posted on 2011-12-26 at 22:57

    På tok för lite. Den var rolig. 😉

Kommentera