Det här med läs- och skrivinlärning börjar mer och mer bli en del av läraryrket som jag gillar. Det finns en hel del imponerande sidor i hur barn lär sig läsa och skriva. För det första är det ingen som vet riktigt säkert hur man lär sig läsa och skriva. Nu kanske jag trampar någon forskartyp på tårna men det förefaller fortfarande något av ett mysterium. För det andra är det riktigt coolt hur barn kan ta superkliv under loppet av bara några veckor.

Det är seneftermiddag och jag vikarierar på fritidsklubben. Det är fritidsverksamheten för de äldre eleverna vars mål är träna eleverna i självständighet. Av någon anledning har fritidsklubben blivit tilldelad lokaler som bäst beskrivs som en krypta. Längst in i vår lilla krypta finns jag och den lilla gruppen elever som ännu inte gått hem och spelar ett par omgångar av hänga gubbe. Mitt i en runda kommer en mamma och hennes yngre dotter in för att hämta Storasyster. Det är jag som har fått välja ord.

Mamma: Hej raring.
Storasyster (orolig över att hon missar upplösningen): Meh!
Lillasyster: Hej Killfröken.
Jag: Hej hej.
Någon annan unge: A!
Jag: Bra gissat. Fem av de tolv luckorna fylls av bokstaven A, resten är ännu tomma.
Storasyster: Ledtråden är att det är Killfrökens favoritord.
Lillasyster (blott sju år gammal): Det är kassaapparat!
Resten av kidsen: ?
Jag (grymt imponerad): Rätt! Jag fyller i resterande bokstäver. De andra ungarna som är minst två år äldre är grymt imponerade av Lillasyster som för bara några veckor sedan knappt kunde läsa.
Storasyster: Varför är DET ditt favoritord?
Lillasyster: Meh! Det är enkelt. Det är för att det är tre tvillingar på raken.

Helt rätt, tre tvillingar på raken. (KASSAAPPARAT) Så vitt jag vet är det det enda ordet i svenskan som har den strukturen, om ni kan komma på något emr så är ni mer än välkomna att dela med er. Jag har funderat mer eller mindre hela dagen på det här…

Trevlig helg!

En kommentar
  • Camilla
    Posted on 2008-09-21 at 15:53

    Vad roligt! Det har jag inte tänkt på. Såhär på stående fot kommer jag inte på något ord med samma struktur, men jag ska tänka på saken.

Kommentera