Helt ensam i en buss från Lärardagarna kommer jag på mig själv med att flytta fokus. Från jobb till ledighet. Från Stockholm till Göteborg. Från konferens till midsommar. Men först borde jag nog ta en tankerunda inför hösten. Det enda tråkiga med Lärardagarna är att jag blir alldeles till mig av pedagogiskt nytänk precis innan jag stänger ihop fabriken för sommar. Det är oundvikligt men också lite dumt när man har ett guldfisksminne som mitt. Därför har jag skrivit ett brev till mig själv som jag tänkte läsa i början på augusti:

Hej Killfröken.
Hoppas du har haft en bra sommar och att allting gått bra med dina sommarprojekt. Nu passar det bra att göra ett par dagars jobb innan du rundar av sommaren med Way Out West flaggan i topp. Jag tycker du ska börja med att tänka tillbaka till Lärardagarna i Bålsta. Visst var det länge sedan nu? Minns du hur du blev inkastad i en buss som inte alls skulle dit du ville? Minns du hur du sa högt för dig själv att du ville låta det ögonblicket bli en symbol för alla pedagogiska äventyr du ska ge dig ut på i höst? Här är en packlista:
– Minns hur Anne-Marie Körling pratade om hur lärarens inställning färgar av sig i ett klassrum. Lova mig att du försöker tänka på det varje morgon när du tar bussen till jobbet. Låt porten in till Pittoreska Samhället vara platsen där du minns!

– Tänk på hur Sven-Eric Liedman visade dig modern hjärnforskning om hur man kan träna upp fantasi. Det behöver både du och dina elever träna på.

– Fundera på John Steinbergs mantra om att hitta de starka förmågorna hos elever. Är det något att tänka på eller gör du redan det?

– Minns fåglarna som Ulla Runesson tog fram och fundera på hur hon sa till dig att man behöver expertkunskap för att kunna jämföra detaljer. Vilken expertkunskap behöver du för att jämföra detaljerna i din verksamhet?

– Kom för allt i världen ihåg att du bokade in dig hos Lärarförbundet i Borlänge under vecka 39. Se om Sandra minns vilken dag det är!

– Kom ihåg känslan av att sitta på föreläsningar och samtidigt twitter-diskutera föreläsarens poängen med Kloka Kollegan som sitter på jobbet, 50 mil längre bort. Så ska bra omdefiniering se ut! Allt tack vare larardagarna.se

– Glöm för allt i världen inte #bord3 s planer på världsherravälde!”

Nu tar vi sommar på det.

En kommentar
 • Lucía Sivertsen
  Posted on 2012-07-25 at 16:57

  Hej Killfröken!
  Vi från Pliplop Books vill dela med dig och dina läsare vårt projekt ”Av barn för barn”, barnförfattare av den första serien är en 10 års tjej och vi tror att det finns flera barn i världen som är författare!
  http://www.pliplopbooks.com/sv/index.html

  hör av dig om du tycker att det är intressant för dina elever!
  Hälsingar

  Lucía

Kommentera