Det är strax efter lunch och jag håller veckans pass med nutidsorientering. Jag läser frågorna (som ligger uppe på projektorn) som eleverna ömsom svarar och ömsom gissar på. Efteråt går vi igenom svaren och vi stannar upp för någon ty av diskussion/problematisering/knorr/extra bit fakt. I frågan om Islands påverkan av bankkrisen nämns Internationella Valutafonden. Jag bedömer att det är något som inte alla nio-, tio- och elvaåringar känner till så jag förklarar att det är som en stor bank där länder kan få låna pengar. Jag berättar också att det är typ första gången sen andra världskriget som ett land ifrån västeuropa behöver låna pengar där. Eleverna får någon typ av förståelse och blir makalöst förbluffade.

Elev (tio år och i vanliga fall bara fotbollsintresserad): Jag vet!
Jag (förvånad): Vad vet du?
Elev: Jo, men alltså… Hur svårt kan det vara? Det är väl bara att kopiera pengarna som finns? Är de helt kassa på Island eller?

Jag vill först förklara hur fel han har men sen minns jag att vi trots allt har en finansminister som verkar tänka likadant.

En kommentar
 • Anna - lärare för nyanlända
  Posted on 2008-11-23 at 23:29

  Hej killfröken!

  Vad glad jag belv av att hitta till dig. Du har skrivit så många underfundiga saker om det du mött och alla dessa kommentare av barnen. Underbart!

  Jag länkar till dig och hoppas det går bra!

  //Anna

Kommentera