Idag hittade jag en krönika om en av mina absoluta favoritförfattare, Dave Eggers. Inte nog med att han är en lysnade författare, han har i många år arbetat som lärare i Kalifornien där han bor.

Eggers och ett par kollegor (vissa lärare, andra inte) kom på att de hade ett fint kontor men inget att göra på dagarna. Så de kom på att erbjuda ungar läxhjälp för att ha något att göra. Hyresvärden kom på dem och förbjöd dem att erbjuda gratis läxläsning eftersom deras kontor var en butikslokal (logiken är lysande, jag vet). Lösningen blev att Eggers med flera inredde den yttre delen av lokalen med en god portion fantasi. Resultatet blev att de öppnade världens första piratbutik fullt utrustad med alla möjliga sorters prylar en sann pirat kan behöva. Längre in i lokalen, bakom ett skynke fortsatte deras läxläsning som vanligt.

Ryktet spred sig och nu har det blivit ett ställe som fullkomligt drunknar i ungar som helt enkelt inte vill gå därifrån. Först får de hjälp med läxorna och sen går de ut i butiken och låter den fantastiska stämningen som finns där grabba tag i dem. En av de kloka författarna kom på tanken att sätta sig ute i piratbutiken och skriva ner idéerna som barnen kommer med. De många små fragmenten har vuxit till små piratböcker som nu säljs i butiken.

Det var sex år sedan, nu finns det flera systerbutiker runt om i USA. Bland annat har New York en superhjältebutik och Los Angeles en tidsmaskinsbutik. Totalt har rörelsen 1400 frivilliga läxhjälpare. Glöm inte bort att kolla in orginalpiraterna.

Och för allt i världen: Läs allt av Dave Eggers som du kan komma över…

6 kommentarer
  • Christer
    Posted on 2008-11-27 at 00:04

    Underbart!

    I min förra hemstad Södertälje fanns det läxhjälp på biblioteket. Det känns som en verksamhet som man skulle kunna göra obligatorisk på landets alla bibliotek. Frivilliga finns det nog…

  • Anna - lärare för nyanlända
    Posted on 2008-11-29 at 01:03

    Vilken grej! Otroligt! Vilket fint initiativ!

    Christer, jag tror nog läxhjälp finns på många bibliotek, jag var på ett läxhjälpsbesök i Tensta bibliotek och det var riktigt intressant! Vilka fantastiska människor som jobbar ideellt där. Många studenter och pensionerade lärare.

    //Anna

  • Kicki W
    Posted on 2008-11-30 at 22:07

    En riktigt ljus idé – som blev en briljant affärsidé :-). Trevlig advent!!

  • annemarie
    Posted on 2008-12-13 at 14:55

    Jag länkar till dig, tackar för boken och ska fördjupa mig i litteratur och ide. Anne-Marie

  • Öpedagogen
    Posted on 2008-12-14 at 19:43

    Vilken genialisk idé!! Kanske skulle vi satsa mer på sådana här kreativa idéer här i Sverige …

  • Jonas Hällebrand
    Posted on 2008-12-15 at 12:20

    Vilken trevlig idé.

Kommentera