Årets kanske mest bortglömda julklapp blev en liten kylskåpsmagnet från mina föräldrar med en klyschig teckning av ett par vingar och texten ”Barn föds med vingar, lärarna hjälper dem att flyga”. Först tänkte jag inte så mycket mer på det men med tiden fann jag en skönhet i den liknelsen. Den kan förklara varför det är så oerhört viktigt att de som jobbar med elevernas allra mest grundläggande utbildningen har djupa och gedigna ämneskunskaper i ämnena som de undervisar. För vem vill gå sina första pilotlektioner hos en lärare som inte riktigt vet vad det innebär att flyga?

Sätt det i proportion till förslaget om ny lärarutbildning som vill pracka på mina framtida kollegor fem ämnen på åtta terminer. För lärare som mig, som vill fokusera på NO-ämnena, innebär det 15 HP för samtliga fyra SO-ämnen. Det är tio veckor. Eller tolv arbetsdagar per ämne om man hellre vill se det så. Tolv dagar historia, tolv dagar samhällskunskap, tolv dagar geografi och tolv dagar religion. Sen ska de klara av att undervisa i SO upp till och med skolår sex.

Om du någonsin får tolv dagar över och inte har något bättre för dig så kan jag rekommendera att du pluggar in ett helt skolämne… och glöm för allt i världen inte bort att också klämma in ämnesdidaktiken! (=hur man undervisar just det ämnet).

Jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är att ALLA de som i framtiden väljer att bli lärare också får möjlighet att fullt ut bemästra sina ämnen. För vet man inte (i detalj) hur man flyger så kan man heller inte hjälpa någon annan att flyga.

2 kommentarer
 • Öpedagogen
  Posted on 2009-01-06 at 20:37

  … och kommer man, mot alla odds, iväg på flygturen, flyger man säkerligen vilse och hittar kanske aldrig hem igen …

 • Magister-janne
  Posted on 2009-01-10 at 21:46

  HEJ
  Man blir förbannad… Varför lura studenter till att få ”valfrihet” när det innebär att man bli okunnig. Jag skrev ett inlägg om just lärarutbildningen på MDH (Mälardalens höskola) tidigare. Där utbildar man lärare i omöjliga kombinationer utan att tänka på verksamheten. Typ Matte och historia… Historia och biologi…
  Men man måste ju profilera sig för att få in stålar… Suck! Varför inte titta på verkligheten och verksamheten och sedan bygga utbildningen ifrån det?
  Förresten apropå flygningen…
  Learning to fly av och med Tom Petty blir dagens musiktips…
  Ha det! /janne

Kommentera