Nu börjar det dra ihop sig för årets kanske bästa matematikhändelse – kängurutävlingen. Det är en internationell matematiktävling arrangeras av rörelsen Kängurur utan gränser. Den 19e mars går årets upplaga av stapeln. Kängurun vänder sig till ALLA elever i alla äldrar (från förskoleklass till gymnasiet).

Kängurun är utformad annorlunda än exempelvis nationella prov – till varje problem finns fem svarsalternativ att välja mellan där endast ett är riktigt. Eleverna behöver alltså inte själva komma på lösningar vilket ofta kan vara ett hinder. Så elever som tror sig vara dåliga på matematik (ofta flickor) kan i Kängurun prestera toppresultat. Ta en stund och fundera på vilken explosionseffekt det skulle kunna ha för svaga elevers matematiksjälvförtroende…

Jag har bestämt mig för att övertala lärarna på min VFU-skola att anmäla sina elever. Härmed utlyser jag också en officiell bloggutmaning till alla läsare som jobbar (eller känner någon som jobbar) i skolans värld:

 • Anmäl dina elever till Kängurutävlingen 2009
 • övertala alla lärare du möter att de ska anmäla sina elever
 • Sprid utmaningen vidare

Tillsammans kan vi låta fler elever få upptäcka en ny sida av matematik. Det vore kul om ni som anmäler också hör av sig så ska jag försöka hålla koll på hur många elever vi kan samla ihop tillsammans. Är det möjligt för oss skolbloggare (med hang arounds) att ”rekrytera” 1000 elever?

Låt utmaningen börja! (Jag funderar på att hitta något kul pris till den som får flest elever anmälda… återkommer i det ärendet…)

//Killfröken

Om du vill veta mer kan du läsa här eller här.

7 kommentarer
 • Mats
  Posted on 2009-03-04 at 13:13

  Jag länkar hit!

 • Kängurur utan gränser « Tysta tankar
  Posted on 2009-03-04 at 13:17

  […] Läs mer här. […]

 • Eva
  Posted on 2009-03-05 at 18:47

  Hej Killfröken.
  Jag och mina kollegor anmäler samtliga 230 elever på våran skola. Då är det 770 kvar innan målet är uppnått.

  Eva i Malmö

 • Öpedagogen
  Posted on 2009-03-05 at 18:58

  Har alltid varit med i Kängurun under de senaste 8 åren. I år infaller det tyvärr så att mina elever inte befinner sig på skolan den 19 mars – suck…. Annars hade jag självklart varit med!

 • Ubbe
  Posted on 2009-03-06 at 08:30

  Jag hade ingen aning om Kängurun förrän jag såg det här. Ska anmäla min 28 elever och återkommer om jag får med mig mina kollegor. I så fall kan vi sätta upp 440 till…

 • Malin
  Posted on 2009-03-06 at 11:05

  Hela vår skola kommer att vara med. Det innebär ca 300 elever. I samband med Kängurutävlingen ordnar vi en Mattedag för hela skolan!

  Första passet genomför vi själva tävlingen. Eleverna väljer om de vill tävla individuellt. De som inte vill tävla kommer att arbeta med uppgifterna i grupp istället.

  Efter rasten och fram till lunch kommer eleverna att arbeta över årskursgänserna med problemlösning, mönster och diskussioner. Vi genomförde en liknde dag även förra året på mellanstadiet. Den blev så lyckad att hela skolan hänger på i år!

 • Killfrökens Blogg » Blog Archive » Uppslitande slitningar
  Posted on 2009-03-06 at 13:08

  […] har vi kanske snart nått halvvägs i Känguru-utmaningen (1000 “nyregistrerade” elever till […]

Kommentera