8e april och det är dags att inleda det sista temat för läsåret. Den här gången är det naturvetenskap i grunden och då mer specifikt den första meningen i kursplanen för fysik, biologi och kemi. (Det är samma mening, i olika versioner).

Grunden för naturvetenskapen är människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld.

För att komma åt detta, och då särskilt aspekten av männsikans/elevernas nyfikenhet har vi med flit inte planerat det här temat särskilt väl än. Istället har vi låtit eleverna väga in som en ingång till temat. Veckans temaläxa är att besvara frågan ”Vad är du nyfiken på?”

Redan innan eleverna ens har gått hem är listan lång: ”Jag vill veta vad som händer när man dör”, ”Jag är nyfiken på framtiden”, ”En gubbe på min pappas bygge säger att det aldrig har funnits dinosaurier. Jag vill veta om det är sant.”, ”Jag undrar om det finns liv på andra planeter”.

Inga små frågor. Tvärtom är det de stora frågorna som vi alla bär på men som man som vuxen kanske glömmer bort att fundera på.

Jag har bestämt mig för att hoppa på utmaningen #Blogg100 som handlar om att skriva ett inlägg per dag i hundra dagar. Jag hoppas att det ska inspirera mig att ägna mer tid åt skrivandet och reflekterande som omfattar den här bloggen. Därav den lilla siffran i början på inlägget.

Kommentera