Häromdagen hittade jag en spännande enkätundersökning. Den visade att när svenska rektorer kommer in i ett klassrum mitt under pågående lektion så tror lärarna:

1. ”Någon av elevernas föräldrar har omkommit och rektorn är här för att informera”
2.  ”Jag har gjort något så allvarligt fel att rektorn nu har kommit för att ge mig sparken med omedelbar verkan”

Fundera ett tag på vad det säger om rektorer och deras arbetsuppgifter. Det har förändrats. Jag är helt vöertygad om att rektorerna önskar att de kunde vara med i verksamheten men när fler och fler uppgifter läggs på rektorn blir det helt enkelt omöjligt. (I snitt arbetar rektorer 55 yimmar per vecka!) När jag var liten brukade min rektor (Kurt, 190 centimeter lång) hoppa in som vikarie när läraren var borta.

Det känns som att få rektorer idag kan göra som Kurt. Det är trist.

4 kommentarer
 • Lilla O
  Posted on 2009-03-29 at 23:44

  Jag har gärna rektorn på besök i klassrummet! Varför ska man vara rädd för det? Han brukar få hugga i där det behövs. Det finns alltid någon som behöver hjälp! Rektorn som vikarie låter inte heller så dumt.

 • annemarie
  Posted on 2009-04-06 at 10:58

  Jag VILL att mina rektorer besöker mig och framför allt ser elevernas samarbeten, diskussioner och den faktiska aktiviteten. Min bästa elevrektor var den rektorn som deltog under de lektioner jag hade med en so-lärare. Jag var för pratig och ville diskutera så jag blev anmäld hos rektorn, som beslöt sig för att komma och delta i lektionen och sitta intill mig – det slutade med att läraren bad rektorn vara tyst och lyssna, för han hade lika mycket åsikter som jag hade… och ämnet var demokrati och medbestämmande. Jag kunde inte vara tyst. Jag gillade rektorn och faktiskt den där läraren för jag lärde mig otroligt mycket under dessa lektioner. Jag uppskattade min rektor sedan dess. A-M

 • Öpedagogen
  Posted on 2009-04-07 at 08:34

  Jag ser/känner inget av ovanstående när min rektor kommer. Rektorn kommer för att rektorn är intresserad och HAR TID!! att delta i undervisningen. Tyvärr är det alltför sällan, vilket även rektor anser … Trevlig påsk

 • Janne
  Posted on 2009-04-08 at 21:27

  OOOPS, vad har jag gjort nu? fortfarande känner jag så lite grann när rektor säger: ”Kan du komma in ett tag, vi behöver prata lite… ”
  Ett arv från min egen skoltid, då det oftast var precis så som jag var rädd för (att det var nog jag som hade gjort det:-). Men visst, det är inte ofta man får ”oväntat besök” i klassrummet, vilket är synd. Mest när det är problem, inte när det är ”oproblem” och fungerar bra.

Kommentera