Fredag förmiddag och vi har betat av ytterligare några punkter på den långa listan över saker som ska göras innan ett nytt verksamhetsår kan inledas. Bit efter bit börjar falla på plats. Det är tillfredställande men också tröttsamt i det långa ledet. Många möten blir det.

Därför är det en oväntad tur som infaller när jag i ögonblicket av en sekund fattar dagens mest triviala beslut: att äta lunch i matsalen istället för på någon restaurang med kollegorna. Det är inget svårt beslut. Med ett tidigt möte efter lunch hinner jag helt enkelt inte äta med kollegorna. Istället blir det pasta och en oklar köttfärsås tillsammans med fritidsklubben och ett par av mina blivande elever. De är fem stycken nioåringar som är både ystra av en lång sommar och samtidigt fullkomligt upptagna av allt som är nytt. Det är inte särskilt svårt att inleda ett samtal med dem. Tvärtom är jag orolig för att de ska explodera av trycket av tusen små och stora saker om sommarlovet som de har att berätta, för mig och för varandra. Det märks att det var ett tag sedan jag var i den här siuationen, för jag kommer på mig själv med att än en gång förvånas av bubbligheten. Om några veckor har jag vant mig igen och kommer ta den för givet igen, varesig jag vill det eller inte.

Och jag tror inte att de riktigt förstår allt som händer där. För dem är det en strid flod av berättelser, jämförelser, frågor och ett par omgångar av viskleken invävda i varandra. Det är det som går att ta på. Men någonstans bortom orden ser jag hur barn som tidigare inte kände varandra nu verkar dela ett förflutet som är betydligt längre än de tre-fyra dagar som de har umgåtts. Samtidigt känner jag att deras på ett sätt meningslösa småprat riktar om min hjärna och mitt fokus. Det är det här det handlar om. De är, trots sin omedvetenhet, symboler för vad som är viktigt i allt arbete som föregår ett nytt verksamhetsår.

trettio minuter senare är jag på mitt tidiga eftermiddagsmöte med en känsla av mättnad. Inte fysiskt (den maten lämnar en del att önska…) men professionellt.

Kommentera