Igår fick jag ett mejl från en kollega i kommunen där jag jobbar. Det var en direkt reaktion på en text jag skrev för ett tag sedan om ett spontant boksamtal jag hade med en elev. Till saken hör att min mejlande kollega är skolbibliotekarie.

Det finns ju så mycket att ta upp! Var det den skeva bilden av könsrollerna i hennes böcker? Vad var anledningen till varför de har blivit bannlysta i skolbibliotek i olika delar av världen? Vilken var bäst av boken och filmen? Är författaren mormon? Om eleven (och du) är Team Edward eller Team Jacob och vad det innebär utanför boken? Och kände du att eleven var mogen nog att ta till sig denna typ av böcker? skrev bibliotekarien och mellan raderna är det helt uppenbart vilken enorm kompetens och passion som hen bidrar med på de skolor där hen verkar.

Om jag ska vara riktigt ärlig så är min enda erfarenhet av Twilight att jag en gång försökte se filmen men gav upp efter två minuter och att jag kom ungefär lika långt in i boken. Jag skulle aldrig kunna matcha min kollega på det planet. Till viss del kan det bero på att vi är olika personer som är intresserade av olika saker, men framför allt beror det på att vi har två olika yrken med olika kompetensområden. Då är det fullständigt naturligt att verks tillsammans, sida vid sida.

För två år sedan pensionerades vår skolbibliotekarie utan att någon ersättare fick börja. Istället blev det först mitt, sedan Nya Kollegans och nu ingens ansvar. Det ofrånkomliga förfallet i vårt skolbibliotek är just det, ofrånkomligt. Utan skolbibliotekarie saknas förutsättningar för ett läsfrämjande bibliotek. Eller som min kollega uttrycker det:

Vem finns på plats när du inte råkar sitta där efter en mattelektion och kan hjälpa elever att finna rätt och diskutera läsning?

Döm då av min förvåning när jag får veta att hen är den sista skolbibliotekarien vi har i kommunen. Ännu märkligare blir det när hen vi årsskiftet får lämna sin tjänst. Tydligen är professionella läsexperter inget som skolan längre behöver? Ska en lärare ta hens plats? Det vore lite som att låta en lärare ersätta kuratorn, husmor eller varför inte skolsköterskan? En otäck tanke.

Kommentera