Imorse fick jag reda på att min huvudman har sökt och tydligen blivit beviljad 42 nya förstelärartjänster. Det är ett rykte så jag vet inte hur mycket av et som är sant men i en kommun där man sist bara tillsatte nio tjänster och aktivt lämnade tillbaka statsbidrag så känns det lite väl mycket att anta att vi nu, ett halvår senare, har 42 personer som magiskt har nått upp till kravet av att vara förstelärare.

Ett par timmar senare gör jag dagens första lektion, en skräddarsydd träff med skolans alla fyror som egentligen kommit till eftersom treorna ska ha nationella prov och då behöver fyrorna en plats att vara och en lärare att typ lära dem saker. Det är bakgrunden. men eftersom NP tar så pass mycket tid vill vi, jag och mina kollegor, göra något bra av den tiden. Uppdraget föll på mig. Jag funderade ett tag innan jag hittade i mitt facebook-flöde en länk som en kollega på den lokala högstadieskolan delade med rubriken ”De 100 vanligaste matteorden i år 4-6.” Intressant! Jag funderade ett tag till och kom ihåg en annan kollega på en annan skola i kommunen som nyligen startat upp ett digitalt projekt inom ramen för Wikimini. Genom att kombinera mina kollegors smarta tankar får jag på ett par minuter en färdig plan som kommer hålla för två lektioner i veckan i de kommande fem-sex veckorna. Allt jag behöver. Eleverna nappar direkt och vi får tillfälle att förvandla en logistisk lösning till ett smart lärtillfälle som förutom lärandet kommer resultera i en kunskapsbank som elever i hela Sverige kan ha nytta av och bygga vidare på. Det är stort, och riktigt.

Samtidigt är det inget jag  skulle ha kommit fram till själv. Det är omöjligt. Därför vill jag ägna dagens inlägg till att hylla mina geniala kollegor, både på skolan och på grannskolorna och konstatera att det är samarbetet som gör det. Man kan tycka vad man vill om förstelärare som titel och som funktion. Det är det kollegiala som lyfter både skolan och oss lärare som kanske tillhör andralaget då. Det gör jag gärna….

Jag har bestämt mig för att hoppa på utmaningen #Blogg100 som handlar om att skriva ett inlägg per dag i hundra dagar. Jag hoppas att det ska inspirera mig att ägna mer tid åt skrivandet och reflekterandet som omfattar den här bloggen. Därav den lilla siffran i början på inlägget.

Kommentera