Eleven: Euhm…. Killfröken…. Kan bananer rinna vatten?
Jag: Va?
Eleven: ja, alltså. Bananer. Är de rinniga?
Jag: jaha. Ja, det är de väl. Bananer innehåller ju alltid en viss mängd vatten så på ett sätt kan de väl rinna vatten. Det är ju därför som de är lite kladdiga om man mosar dem.

Längre än så hinner jag inte innan min kollega avbryter:

Kollegan: MEN OJ! Varför rinner det på väggen bakom er?

Vi är i hallen, påväg in till en lektion. Min elev har upptäckt att det bakom oss finns en ryggsäck som det rinner ifrån och vet av någon anledning att eleven som äger den har med sig en banan idag. Så mycket för att jobba med elever som är naturligt vetgiriga… Däremot var hen märkbart imponerad att jag visste svaret.

Eleven: Men alltså hur vet du sånt? Kan du allt eller?
Jag: Nej, alltså. Jag är ju biologilärare. Det är lite min grej.
Eleven: Va? Är du biologilärare?
Jag: Ja. Det är därför det är jag som har den lektionen om natur och miljö som vi ska ha nu…
Eleven: Jaha. Jag visste inte att du var biologilärare. Eller att det var biologilärarna som visste allt om bananer. Hur länge har du vetat det?

Den sista frågan blev kvar i mitt huvud resten av dagen.

Jag har bestämt mig för att hoppa på utmaningen #Blogg100 som handlar om att skriva ett inlägg per dag i hundra dagar. Jag hoppas att det ska inspirera mig att ägna mer tid åt skrivandet och reflekterandet som omfattar den här bloggen. Därav den lilla siffran i början på inlägget.

Kommentera