De senaste tre åren har jag haft något med Bokmässan att göra. Ofta brukar det bli en snabbvisit mellan en lektion och en konferens.

I år gör jag tvärtom och slår på stort. 9-16 varje dag med många olika händelser inbokade. Främst är jag här med några elever för att visa hur programmering kan vara ett komplement till läsning.
Hör mer här: http://korta.nu/jonseredradio.

Idag är jag oerhört utmattad efter en lång dag och sömntimmar som går att räkna på en hand. Snabbt blir det ett minne blott när jag halvåtta entrar skolan och möter dagens gäng elever som ska med. Ett missförstånd från min sida gör att det blir en lite sned könsfördelning. ”Det blir vad det blir” tänker jag när vi rusar till bussen.

Väl ombord pustar vi ut och direkt kommer det.
Den enda flickan i sällskapet: ”Puh! Så fort har jag inte sprungit sedan vi var på Monster Jam!”
De andra: !?
Jag (tänker snabbt): Det måste varit coolt?
Flickan: Ja, min favorit är en kvinnlig förare som heter Medusa.

Det blir starten på ett samtal om Monster Jam-förare som pågått resten av dagen. Dagens absoluta höjdpunkt är att se elever som på egen hand tar sig utanför de snäva normer – könsrelaterade och andra – som skolan dras med.

Min andra höjdpunkt för dagen är releasepartyt kring Partille Stories. Den här eftermiddagen samlar fokus på ett antal unga elever som har gemensamt att de bär på en otrolig talang kopplat till film och digitalt berättande. Att kommunen svarar upp med att skicka alla från förvaltningschefer till lärare trots att det är fredag kväll – det säger något om hur viktigt de ungas röster tas.

Kommentera