I en ständigt föränderlig värld så förändras också vad som gills som allmänbildning. Ibland går det fort, andra gånger långsamt. Ser vi över längre tid så är det lättare att urskilja. Min farmor jobbade som växeltelfonist på Televerket. Hon satt och kopplade samtal. Det fanns en hel del som folk på den tiden behövde veta och förstå kring hur information överfördes för att fungera i den tidens tekniska samhälle – oavsett om en var växeltelefonist eller lekman.

I dagens samhälle finns inte längre behovet av den förståelsen. Däremot finns det annan, liknande kunskap som är lika viktig att varje person har och förstår. Faktiskt är den nog rent av viktigare, helt enkelt eftersom det här är en teknik som präglar oss i så mycket större utsträckning än vad telefonerna gjorde på min farmors tid.

Mer om det i detta lysande inslag från John Olivers talkshow ”Last Week Tonight”:

En kommentar
  • Gunilla Andersson
    Posted on 2015-04-07 at 11:17

    Tycker att klippet verkligen sätter fingret på att vi som arbetar med exempelvis elever måste förklara med hjälp av något som faktiskt berör eleverna när vi talar om exempelvis hur nätet och sociala medier funkar. Man kan inte tala i breda termer, utan vi måste ta till praktiska exempel där de kan råka illa ut eller hamna i märkliga situationer. Ingen tar till sig längre när man säger att allt man lägger ut eller skickar finns kvar i evighet och att vem som helst till slut kan få tag på det. Folk tror så lätt att när det finns ett sånt informationsöverflöd så bryr sig ingen längre, men allt går ju att leta upp, tyvärr, om någon vill sätta dit eller skada en.
    Hälsar en skolbibliotekarie som tidigare arbetat i Killfrökens kommun

Kommentera