Ett av de allra starkaste minnena jag har från min egen skolgång är hur innerligt otrevliga jag tyckte att de äldsta eleverna var. Jag var kanske nio år gammal när detta inträffade. De var kring tolv. Snabbspolning fram till min egna lärargärning och en incident som inträffade tidigare i förmiddags.

En av mina elever (som är en av skolans yngsta) står ute på skolgården – alldeles intill grässlänten som blivit supersnabb iskana – och storgråter. Jag går fram för att trösta när jag får veta att det är någon av de äldre eleverna som har knuffat ner honom för backen. Jag ser mitt nioåriga själv i den situationen. Samtidigt ser jag mina fd VFU-elever längst upp i backen. De leker och har kul på ett sånt där innerligt sätt som gör att man faktiskt vet att de inte vill någon illa.

Jag går upp och får mitt i högen av sprattlande ben, luftburna mössor och yrande snö tag i en killes uppmärksamhet.
Jag: Du, ni får ta det försiktigt med småbarnen.
Han (elva år gammal): Jo, men det är ju så här att vi leker en lek där man ska knuffa ner varandra…
Jag: Jag ser det. Och jag ser verkligen att ni har kul. Men försök att komma ihåg hur det själv var när man var liten.
Han (eftertänksamt): Jo… Han vänder sig till sina kompisar. Kan vi inte ta det försiktigt med dom små då?
Hon (en jämnårig klasskamrat som just har kravlat sig upp för backen): HAALLLÅÅÅ! LYSSNA UPP EN STUND!
Han (nu med hög röst): VAR LITE SOLIDARISKA DÅ! DOM SMÅ BARNEN KANSKE VILL VARA MED MEN INTE SÅ MYCKET! VI KAN BROTTAS MED VARANDRA ISTÄLLET!

Förutom att mitt lärarhjärta brister över hur socialt kompetenta elever kan vara när man bara låter dom så kan jag inte låta bli att tänka när jag så småningom får stämpla ut och pendlar hemåt. Har killen i isbacken samma läskiga upplevelser av äldre skolkamrater som jag? Finns det någon som inte har det? Är det ett krav för att kunna förstå hur det är att vara den svagare parten i en påtvingad kontext? Vad är det som gör att mina elever vid så ung ålder förstår det som mina skolkamrater inte hade en susning om?

3 kommentarer
  • Sara
    Posted on 2010-01-14 at 21:06

    Många av dagens elever är så jäkla bra och socialt kompetenta på många sätt. Jag har flera exempel på hur mina elever är klart mycket förståndigare än vad jag och mina klasskompisar var då det begav sig!

  • Sara
    Posted on 2010-01-14 at 21:33

    Hej Killfröken!
    Tack för dina insiktsfulla inlägg som jag läser med stor glädje. Är lärare för de lite större barnen (13-15 år) och vill bara säga att jag blir så glad när jag läser dina tankar om både barnen och om din egen lärarroll – en lärare som ser och förstärker det fina i barnen. Lycka till med allt!
    Sara-li

  • Mats
    Posted on 2010-01-15 at 01:48

    Vilken fin historia!

    Och så skuldfri!

Kommentera