Det är onsdag morgon och klassen har just återvänt från ett besök på skolans bibliotek. Eftersom skolbiblioteket bemannas av en sextiotvåårig bibliotekarie som vi delar med tre andra skolor blir det bara en gång varannan vecka. En av eftersläntarna (pojke, sex år gammal) visar stolt upp sin nya dinosauriebok.

Jag: Åh, cool bok!
Eftersläntaren: Ja, jag har letat i flera veckor. Men nu vet jag!
Jag (uppriktigt undrande): Vad vet du?
Eftersläntaren: Var dinosaurieböckerna finns i biblioteket… Blippfröken har visat mig det.

2 kommentarer
  • Bella
    Posted on 2010-03-11 at 07:43

    Förra veckan fick jag höra att krav på ett bemannat skolbibliotek på ALLA skolor kommer att införas i lagen 2011. Då slipper man boka tider långt i förväg och göra ett projekt av att gå dit. Och vi får, förhoppningsvis, elever med större läslust. =)

  • Killfröken
    Posted on 2010-03-11 at 08:56

    Alltså, jag är ganska nöjd med vår bibliotekslösning. Det är klart att det vore roligt med fler bemannade dagar men vi klarar oss ganska bra som det är nu eftersom vi är en liten skola. Vi skulle inte ha råd att bekosta en egen ”heltidsbibliotekarie” utan att avskeda någon lärare. Och det känns inte riktigt värt….

    Eller vad tycker du? Skulle du – om du var rektor – avskeda en lärare för att bekosta en bibliotekarie?

    Förresten är det inte säkert att den nya Skollagen kommer att godkännas. Lagrådet har sågat den vid fotknölarna vilket antyder att Riksdagen kan kräva att förslaget görs om.

    // K

Kommentera