Årets ALMA-pristagare är Kitty Crowther. Mitt enda möte med hennes verk är La visite de petite mort.

Jag har bara läst den en gång och det var , om jag ska vara helt ärlig, inte med världens största uppmärksamhet. Men jag minns att jag föll pladask för den mycket Astrid Lindren lika skildringen av det naturligt starka barnet. Enkelt sammanfattat går handlingen ut på att Den Lilla Döden besöker en liten flicka och möts på ett ovanligt sätt. Istället för oförstånd och ovilja blir flickan glad över att ha funnit en ny lekkamrat. Flickans bemötande tvingar Den Lilla Döden att ifrågasätta sin existens och plötsligt ser han sig själv och sin uppgift i ett nytt ljus.

Bortom den snygga symboliken och det iögonfallande i att prata om döden med små barn ser jag ett glasklart budskap: Barn kan bara genom att vara sig själva erövra och besegra vilka svårigheter som helst. Sådana budskap förtjänar alla priser de kan få.

En kommentar
  • Bella
    Posted on 2010-03-24 at 23:58

    Tack för tipset, ska genast kolla upp om den finnas att låna!

Kommentera