I en snabbkoll av mejlen hittade jag en länk till en alldeles förträfflig berättelse från valrörelsens sista skälvande dagar. Det är berättelsen om Nora Eklöv, fjorton år från Ölands friskola (som ligger i Färjestaden och inte på den faktiska ön).

Nora har, som en del av en skoluppgift, skrivit ett politiskt tal. Klappat och klart visade det sig att hon var så nöjd med talet att hon skickade in det till Miljöpartiets kansli. Responsen? En inbjudan till kvällens slutdebatt i Sveriges Television.

(Fotot på Nora är taget av Rolle Nanberg.)

Även om det så klart är kul att få åka till Stockholm och gå på tv-debatt så är den här berättelsens osjungna stjärna Noras lärare (i svenska eller samhällskunskap?). För oavsett vilka fina upplevelser hon kommer att få ikväll så är det ingenting i jämförelse med upplevelsen att få gå i en skola där jobbet man som elev lägger ner är på allvar. Att få möta skoluppgifter som plockar fram det bästa i dig och som kan göra dig så stolt att du bara MÅSTE få visa upp det för en riktig politiker. Det är stort. Riktigt stort.

9 kommentarer
 • Bella
  Posted on 2010-09-17 at 13:17

  Heja, heja! Synd att Björklund, media och allmänheten inte ser dessa underbara framgångar utan bara elände. Men vi får inte vara tysta längre, istället får vi lyfta fram skolor som kämpar hårt för att sätta eleven i första rummet!
  Åh, vad jag blev glad nu =)

 • So-läraren
  Posted on 2010-09-18 at 07:26

  Hej
  Det är jag som är Noras So-lärare vilket är en enkel sak. När eleverna har kul behövs knappt någon lärare, så det har blivit mycket kaffe och småsnack under våra temaveckor om politik.
  För den ”oinvigde” kanske det låter som en total omöjlighet att driva ett tre-veckors tema om politik på heltid med 43 elever i år 9. Mardrömsläge? Men med god pedagogik går det att fixa det mesta. Jag är ingen stor pedagog (kan knappt stava till wygo…wigo…wotski). Men jag har en ledstjärna – jag skall ha kul i skolan. Den här gången har jag haft jättekul, och eleverna också. Jag tror faktiskt att de tycker att politik är kul. Häftigt. Nu har vi en vecka kvar av temat och jag sitter just nu och jobbar med hur den veckan skall planeras så att jag inte förstör den goda känslan för politik som eleverna nu har.
  Hoppas ni såg debatten igår. Nora satt där, snett bakom sin idol Maria Wetterstrand, och följde med i allt som sas. Jag måste erkänna att det kröp fram ett par tårar i mina ögon då och då. Nora var bäst i debatten! Men jag hoppas att ni all hörde Marias ”uppläxning” av Jan B. ”Genom att lärare och elever får chansen att skapa goda realtioner skapas en bra skola utan behov av fåniga regler”. Så ska det låta.
  Jag vill också vara med och berätta om vilken fantastisk skola vi har i Sverige. Den fåniga diskussionen om friskola eller kommunal kan vi lägga åt sidan nu – skola som skola. Vi måste visa hur bra skola vi kan göra tillsammans, utan massor av pengar men med goda pedagoger och en himla massa kul!
  Lennart – so-läraren

 • Berättelsen om Nora – Del II
  Posted on 2010-09-19 at 11:25

  […] – Del II Kategori: Rast Råder Igår morse fick jag en alldeles särskild kommentar på inlägget om Nora. Det är hennes SO-lärare Lennart som skriver och berättar om sin undervisning. jag blev […]

 • Rebbi
  Posted on 2010-09-19 at 19:02

  Om du inte riktigt hade koll på det så ligger Färjestaden på ”den faktiska ön” 😉 Jag bor där, så jag vet… 😀

 • Killfröken
  Posted on 2010-09-19 at 23:27

  @ Rebbi: Vadå? Nu får du upplysa mig. Är Färjestaden på det faktiska öland?

 • anna
  Posted on 2010-09-20 at 12:16

  Vygotskij 😉
  Han talade om att barn lär sig nya begrepp genom en ledare som utgår från där barnen är. Så även om du inte förstår Vygotskij i teorin, gör du det i praktiken!

 • eleonore
  Posted on 2010-09-23 at 19:56

  Ja, Färjestaden ligger på Öland. Det finns 4 olika, fast de andra 3 heter bara Färjestad…

 • Rebbi
  Posted on 2010-09-30 at 21:18

  Haha, ja 🙂

  Kolla på en karta till söder om ölandsbron så hittar du Färjestaden. En liten ”wanna-be-stad” men några tusen invånare. 🙂 Och världens bästa friskola.

 • Rebbi
  Posted on 2010-09-30 at 21:20

  Oj vad elaka smaljisarna ser ut. Det var inte meningen ; D

Kommentera