Statens Kulturråd driver sedan en tid tillbaka sajterna Barnens bibliotek och Barnbibblan. Båda två är användbara resurser för skolor. Särskilt om man, som jag, arbetar på en skola med ett pyttelitet skolbibliotek som är bemannat tre timmar i veckan.

Barnens bibliotek är en sajt om böcker, lite som ett digitalt bibliotek. Den uttalade målgruppen är ”barn” men det märks på innehållet (och läsarkommentarerna) att det främst är äldre barn och tonåringar som använder sajten. Jag tror dock att den går utmärkt att använda med de flesta elever i skolåldern. Ett stort plus är Barnbokskatalogen. Där kan besökare få tips och information om i princip alla barn- och ungdomsböcker som ges ut i Sverige. Ett plus för läsarkommentarerna som finns på varje bok.

Barnbibblan är en sajt som, i motsats till Barnens bibliotek, inte kräver att besökaren kan läsa. Därför får jag känslan av att målgruppen egentligen är något yngre (förskola-lågstadiet). En hel del av innehållet är däremot riktat mot/relevant för äldre elever. (Bland annat finns det små videoklipp som förklarar historien bakom vissa klassiska sakofigurer – så som sjöjungfrun, etc.) Ett stort plus är att underavdelningen ”Sångbåten” har små videoklipp på barn som sjunger sångerna med teckenstöd. Det kan vara ett kul sätt att lära sina elever en del av de vanligaste tecknen.

Kommentera