Just nu fullkomligt rasar en katederdebatt på Twitter. Det är lärare och annat löst skolfolk som under brädhögen (på engelska: hashtag) #merkateder kommenterar på ett tidigare utspel av bland annat Jan Björklund och Metta Fjelkner med budskapet att det är dags att plocka fram katedern igen.

På ett sätt är debatten intressant eftersom det (antagligen) är den första professionella protestvågen på Twitter. I alla fall i Sverige. Samtidigt är den så förbannat tråkig. Och lite typsik för svensk skolpolitik. För istället för att diskutera, debattera och utveckla positiva lösningar hamnar fokus på att förklara för varandra hur dåliga idiotförslagen är. Det är ett upplägg som liksom inte kan leda framåt.

Därför tar jag nu en paus och tittar utomlands istället. Närmare bestämt USA. Där har utbildningsminster Arne Duncan skrivit ett minst sagt intressant inlägg på webbtidningen Huffington Post.

Plocka fram Jan Björklunds debattartikel och jämför de båda ministerkollegorna. Då ser man mer än tydligt varför Jan Björklund inte besitter kapaciteten att leda utvecklingen mot världens bästa skola.

4 kommentarer
 • Lära för livet
  Posted on 2011-03-17 at 16:39

  […] Killfröken för tipset om Arne Duncans artikel i Huffington Post. Duncan är utbildningsminister i Obamas […]

 • Bella
  Posted on 2011-03-17 at 18:53

  Visst är det så! Så stort ansvar han har, den där Björklund. Men så lite kompetens. Och konstruktiva idéer. Men så har vi i förskolan Nyamko, inte så jättemycket bättre…

 • Emma
  Posted on 2011-03-18 at 11:35

  Jag blir bara så trött på Björklund och allt gnäll (både hans och de som gnäller på honom). Nu lär vi ju få leva med honom ett tag till och det är ingen ide att bara gnälla, bättre då att komma med något annat förslag.

  Han är väl dessutom gammal militär och då är det väl inte så konstigt om han gillar någon slags katederundervisning, kanske vi ska ha givakt på skolgården varje morgon snart? Vi måste visa på något bättre, något annat helt enkelt.

  Ska läsa Duncans också.

 • Arne
  Posted on 2011-03-22 at 15:51

  Svar på Duncans inlägg:
  http://forprogressnotgrowth.com/2011/03/11/the-worker-is-not-the-problem/
  från http://forprogressnotgrowth.com/author/progressus/
  Det varken lärarnas eller politikernas fel.
  Progressus rekommenderas.

Kommentera