Det är måndag morgon och jag står inför den nätta skaran om tio elever som jag ska ha under den kommande veckan. Det är Elevens Val och jag har, i egenskap av skolans ända NO-lärare, fått äran att leda gruppen som önskat fysikaliska experiment. Jag går igenom veckans schema och vilka mål i läroplanen som vi ska jobba med. Efter ett tag blir jag avbruten av en tioårig pojke som jag vet är en av de ivrigaste i gruppen.

Ivriga Pojken: Kommer vi få lära oss något om fysik den här veckan!?
Jag (lite ställd): Ja, alltså det här är kursplanen i fysik och det finns som du ser många mål som passar oss…
Ivriga Pojken (avbryter): Ja, men alltså kvantfysik. Får vi lära oss något om kvantfysik!?
Jag (märker att övriga nio elever ser ut som fågelholkar på en nobelföreläsning): Ja du, för det första är jag inte säker på att alla här vet vad kvantfysik är. Kan inte du förklara det för dina klasskamrater?
Ivriga Pojken (vänder sig om): Jo, alltså det handlar om rymden. Jag är väldigt intresserad av rymden och sånt… Och tydligen kan man kröka tiden och rummet i rymden. Så att tiden går snett…
Klasskamrat: Jag fattar inte…
Ivriga Pojken: Inte jag heller! Det är därför jag vill att vi ska lära oss om det!
Klasskamrat (plötsligt lika ivrigt): JA!!!
Jag: Alltså….

Man kan säga att det var här som min arbetsvecka spårade ut. På ett bra sätt. Då var klockan 08.25 ungefär…

5 kommentarer
 • Lilian
  Posted on 2011-05-24 at 21:02

  Underbart! Är själv Fy-lärare i botten, hur gick det med rymden, tiden och rummet?

 • Emelie
  Posted on 2011-05-24 at 22:00

  Det är ju underbart! ”Jag fattar inte. Det är därför jag vill att vi ska lära oss om det.” En sån fantastisk utgångspunkt för lärande! Jag vill också lära mej fysik, för övrigt. Får man läsa in gymnasiekurserna om man har ett fullständigt gymnasiebetyg och en lärarexamen?

 • Mikaela
  Posted on 2011-05-25 at 18:48

  Hahaha, men åhhh, så underbart! Jag blir så väldigt inspirerad av dig och dina vetgiriga elever 🙂

 • Therése
  Posted on 2011-05-26 at 16:48

  hahaha! Perfekt!!! 🙂

 • Rugbyspelerskan
  Posted on 2011-05-27 at 20:43

  Klockrent!

Kommentera