När Fredrik Reinfeldt talade i Almedalen pratade han en enda gång om skolan, och då var det om vikten av att utbilda goda arbetare. Resten av tiden (en dryg halvtimma) ägnade han åt att prata om framtiden. Han pratade om hur fler och fler svenskar kommer leva till sin hundraårsdag eftersom sjukdomar som idag skördar liv i framtiden kommer att vara behandlingsbara. Sen pratade han mycket om andra framsteg som kommer att prägla en inte allt för avlägsen framtid.

Då började jag tänka på hur skolan kanske kan vara bidragande i skapandet av det där fina framtidssamhället han beskrev. För det tenderar ju vara i skolan som framtiden formas, kan man tycka.

Det kan verka självklart. Men när man träffar tillräckligt många utbildningspolitiker vet man att det inte alltid är så. För när idealt är att återskapa ett industrisamhälle tappar man det som Svenska skolan är världsledande på (visst är det skönt att vi fortfarande är bäst på något, även om det inte är matte?) nämligen kreativitet.

Många människor rynkar på näsan åt kreativitet eftersom de kort och gott inte vet vad det är bra för. Då brukar jag snabbt googla fram den här filmen och tvinga dem att se den. Kolla:

5 kommentarer
  • Coffee
    Posted on 2011-09-22 at 18:19

    Jag läser din blogg via Ipad, kanske därför det bara är ett tomt fält i slutet av inlägget? Kan du inte läggavut en länk? Tack på förhand!

  • Killfröken
    Posted on 2011-09-22 at 21:42

    Vill absolut göra din (och andra iPad-läsares) läsupplevelse bättre. Men jag fattar inte vad som är problemet?

  • Coffee
    Posted on 2011-09-22 at 22:58

    Ska förtydliga vad jag menar. När jag läser ditt inlägg står det i slutet ”Kolla:” och sedan följer en vit yta, dvs ett tomt utrymme. Eftersom det inte finns något efter kolonet antar jag att det ska synas en bild, filmklipp eller liknande där?

  • Killfröken
    Posted on 2011-09-23 at 10:53

    Jaha!
    Ja, det är en film från Vimeo. De har två olika inbäddningsverktyg, varav det ena lär funka på fler plattformar. Jag testar att använda lite olika format framöver så kan väl du höra av dig om et funkar?

    //K

  • Coffee
    Posted on 2011-09-23 at 11:08

    Absolut!

Kommentera