För ett par år sedan hade jag ett nattligt samtal med min farfar om framväxten av Folkhemmet och vilken betydelse det haft för Sveriges tillväxt under flera decennier. Nu kommer en framtidsspaning som kommande generationer får förhålla sig till: Jag tror att framväxten av Fritidshemmet (sedan 80-talet och fram till nu) i framtiden kommer att betraktas som en lika viktig samhällspolitisk insats.

Sedan 1980 har fritids vuxit med 100 000 barn varje decennium. Då var det 30 000 barn. Idag är det 330 000. Betydelsen av att låta alla dessa tusentals barn få tillgång till en pedagogiskt genomtänkt arena för personlig utveckling baserat på inget annat än intresse och lust är svår att överskåda. Men här är två insikter jag har gjort om vårt eget fritidshem:
– Den som inte är inskriven på fritidshemmet riskerar att hamna utanför den sociala kontexten som är en klass eftersom fritids har blivit en naturlig del av skolans liv.
– Ett av få problem som mina kollegor på fritids har är att barn som blir hämtade av sina föräldrar ibland kommer tillbaka en stund senare, enbart för att de saknar fritids/skolan.

Det säger nåt om hur stort och viktigt fritidshemmet är. Så fritidskollegor, sträck på er! Idag är fritidshemmens dag och solen skiner!

Kommentera