Sedan ett par veckor tillbaka har jag en ny passion; Instagrams officiella helgprojekt. Instagram är ju, till skillnad mot andra stora sociala nätverk, superkativa i sin egen tjänst. Bland annat lanserar de varje helg ett nytt kreativt projekt med en ny hashtag. Hittills har de använt tags som #WHPfilmedfromabove och helgens #WHPdoors. #WHP står för Weekend Hashtag Project och den unika taggen används så klart för att separera olika projekt.

20130923-204517.jpg

Förutom att det är en kanal för att koppla av så är det en bra igång för att uttrycka sig kreativt i en högst prestiglös kontext. Det får mig att börja fundera lite. Som allra oftast när jag fastnar för något privat så hittar det sig in i mitt professionella tänk. Så blev det imorse, på bussen på väg till jobbet. ”Kan man göra lärande av det här?” Jag tänker att man väljer ut ett begrepp, ett mål eller en modell ur läroplanen och hittar en kreativ spinn på det. I en veckas tid får man skapa på det temat och tagga exempelvis #VLPlikhet om man kör en vecka på temat ”likhetstecken”. Man låter eleverna, och alla andra för den delen, skapa fritt och bidra med så många bilder de vill och sen lär man av varandra.

20130923-204531.jpg

 

 

En avgörande del av Instagrams helgprojekt är att de varje måndag gör ett urval av spännande bidrag som de lyfter fram på sin officiella kanal, med tiotusentals följare och berömmelse därefter. Något liknande skulle vara svårt att erbjuda, i alla fall i samma kaliber. Men jag tror att det egentligen inte behövs. Det coola är hur lätt det skulle vara att fånga en variation i tankemönster.
20130923-204658.jpg

Jag är inte helt säker på hur man ska paketera hela idén. Jag är inte övertygad om namnet Veckans lärprojekt. (Det kan behövas ett collare namn.) Men någonstans tror jag att det här kan bli bra.

En kommentar
  • Mia Smith
    Posted on 2013-09-23 at 21:58

    Jag gillar idén! Gör du en LPP till det? Är det bildämnet du har i åtanke eller något mer? Går det att hitta kopplingar till svenska? Koppla ihop flera skolor till samma projekt? Jag ska tipsa min bildlärarkollega!

Kommentera