Måndag morgon. Efter en vecka av lov är jag tillbaka i mitt klassrum för den skoligaste dagen jag har i veckan. Mina elever, mitt klassrum. Bra grejer. Efter en stund av spontant lovsnack och en improviserad astronomigenomgång om varför vi tillämpar vintertid och sommartid är det dags att skicka iväg mina treor och fyror till slöjd. Kvar är jag och sju av mina femteklassare. Det är en av de bästa stunderna i veckan. Efter sex år tillsammans har vi byggt upp en gemensam kod som sitter så djupt att den inte behöver uttalas. Jag kan köra genomgångar baserat på ”kommer ni ihåg hur vi brukar snacka om…?” och de hänger med. Jag kan förutspå vilka elever som kommer behöva extra tid med mig för att kunna förstå, och samtidigt kan jag se vilka elever som kan nå samma insikt ihop med en väl vald studiekamrat.

Antagligen är det just på grund av vårt förflutna ihop som den här lektionen förflyter som den gör. Vi går från att möta ett nytt moment till att samtliga elever självvärderar sin egna förståelse till 4, 4,5 eller 5 av fem möjliga när lektionen är slut. Den tar slut när några elever längtar ut och ber om att vi ska bryta för en promenad. Det är en grej vi har på schemat de dagarna när vi inte har idrott. Eller i alla fall är det tänkt att vi ska ha det varje idrottsfridag. Men det blir inte riktigt av. Så när eleverna föreslår så säger jag direkt ja. Det är en princip jag har. ”Säg ja till allt.” Det går inte alltid så bra, men det är en rätt skön känsla som uppstår.

Hur som helst. Eleverna ber om en promenad. Jag avsätter sista kvarten till det. Vi går en promenad som vi egentligen inte får, men det är vår hemlighet, och plötsligt upptäcker vi en ny lekplats som inte fanns där när vi gick där sist. Fast att det här är elvaåringar som börjar bli rätt coola och rätt stora så är det som om något händer där på lekplatsen när ingen ser. I ett ögonblick är de allihop involverade i olika lekar. Det slutar med att vi inte hinner gå klart vår promenad. All tid är bortlekt. Så här i efterhand kan jag inte tänka mig en mer meningsfullt använd tid.

Kommentera