Det är sommarlov och på Pittoreska Skolans fritids har 55 av drygt 90 barn anmält behov av fritidsplats den här veckan. En lärare är borta och därför är jag inringd. Grejen är att man anmäler behov någon gång i början på maj. Och den lokala idrottsföreningen utlyser inte sin mycket populära sommarskola förrän ett par veckor senare. Det i kombination med att min kommun har otroligt snälla avgiftsregler för skolbarnsomsorg gör att 30 av 55 anmälda inte dyker upp. De är på sommarskola. Trots att det idag spöregnar.

Därför sitter jag, en annan vikarie/lärarstudent och drygt 25 kids i sex-sju-åttaårsåldern och kollar på någon odefinierbar film av disneykaraktär medan de ordinarie lärarna passar på att röja i pärmarna och städa i skåpen. Vid ett tillfälle i filmen ska den mänskliga råttan (en gammal tantråtta) pussa en annan mänsklig råtta men råkar istället pussa en slajmig mördarsnigel. Tjugofem barn viker sig av skratt (och även två vikarier ska jag erkänna). En av dem passar på att erbjuda en analys:

Bråkmakarungen: Usch! Hon pussade en snigel!

Jag: Ja, usch. (Lägg märke till den smidiga bekräftelsen… är det sent på terminen nu?)

Bråkmakarungen (inser något om hur världen egentligen är beskaffad): Fast gamla tanter brukar inte bry sig så mycket. De får vara glada om de har någon att pussa över huvud taget….

Jag vill säga emot. Men med tanke på vissa  väl valda nattklubbar i Stora Staden och de allt annat är purfärska pumorna som hänger där (och som sägs sluka unga män) så biter jag mig i tungan…

 

Kommentera