Förra veckan skrev jag ett inlägg om hur Instagram kan vara ett effektivt arbetsverktyg när man minst anar det. Den gången handlade det om att hitta elever som gått bort i närsamhället. För ett tag sedan upplevde jag i ett helt annat sammanhang att Instagram visade sig vara lika smart, fast på ett helt annat sätt.

Den här gången började det med en spontan rensning i ett av skåpen i klassrummet som slutade med att jag hittade ett par gamla skrivböcker som jag fått i samband med att jag för några år sedan tog emot nya elever. Då gick de i trean och det här var skrivböcker från deras tidiga skrivutveckling (gissningsvis år 1). Snabbt hamnade de i ett skåp och där har de bott fram tills nu, när skribenterna hunnit bli tonåringar och inte längre går kvar hos oss. Faktum är att jag inte sett dem på några år. Därför är det ganska rimligt att min kollega först föreslår att de ska slängas. Men i samband med att jag bläddrar lite i dem och hittar det enorma nostalgiska värdet som de bär på så växer en känsla av att de är för värdefulla för att slänga.

Efter ett par minuters betänketid kommer jag på att fotografera dem och skicka via Instagram till de berörda eleverna. (Eftersom jag bara använder Instagram för nuvarande och före detta elever så vet jag var i sfären de finns, även om de inte ingår i mitt närmaste nätverk.) ett kort meddelande om att de finns och att de kan hämta dem eller så kan jag skicka dem på posten. Sedan hamnar de på en hög och jag återgår till mitt arbete.

En dryg kvart senare plingar det till med besked om att de kommer förbi senare idag. Sagt och gjort.

Det slutar med ett supertrevligt möte och en bra uppföljning så här ett par år senare. Egentligen är de gamla skrivböckerna bara grunden. De är en bortförklaring. Samtalet handlar om gamla minnen, vad som hänt sedan dess och framtiden. Det är ett värdefullt möte som MSN borde ha med fler elever.det vill jag utveckla. Så länge nöjer jag mig med att glädjas över detta mötet och hur det via Instagram går att vara (tillräckligt) nära de som man annars har sagt tack och hej till sedan länge. Supersmart!

20140602-181511-65711529.jpg

Kommentera