Vårväder och förmiddagsrast. Jag är någon typ av rastvärd. Det är nästan inga elever ute, vilket ger tid för eftertanke.

För ett par dagar sedan kom en leverans med alla möjliga saker till skolan. Bland annat en ny höjdhoppsribba. Det är ett paket som levererar kan jag lova. Tunnt, smalt och helt omöjligt att förvara i väntan på transport ner till idrottshallen. Hur som helst! I samma leverans kom ett antal nya bollar till skolgården. Tre av dem basketbollar, några innebandy bollar och så några fler. Dessa har skapat ENORM sensation på skolan. Det är nästan lite märkligt.

Vad är det med barn och bollar?
Överallt där jag vänder mig om så pågår bolllekar. Det är basket. Fotboll. Innebandy. King out. Väggen. Av 67 elever kan de som inte leker med de nya bollarna räknas på en hand. Där är intressant, med tanke på att dessa bollar kanske ligger på två 200 kronor i kostnad. (Ren gissning!) Det är typ ingenting om man ser till värdet de uppbringar. Så varför badar inte varenda skolgård i bollar?

Eller förresten. Det kanske skulle göra dem mindre populära. Kanske är det den långa vintern med en skolgård täckt av is i kombination med ett bollförråd fyllt till bredden av paffa bollar som gör det? Det är kanske nödvändigt att gå igenom det lidandet för att uppskatta de nya bollarna? Näe, nu låter jag som en vuxen som vill lura någon att äta sina grönsaker. Eller som en fd finansminister som försöker motivera att det är värt att heltidsstudenter också måste arbeta för att få ekonomin att gå ihop. ”Det danar karaktär.”

I slutet av dagen sätter jag mig i bilen på väg hem. Förbi mig springer en elev. Hen dribblar med fotbollen som tagits med hemifrån. Den ger mycket glädje och gemenskap på rasterna framåt våren – när skolgården blottläggs igen. Samma elev har halva vintern samlat barn i alla åldrar runt sig för att visa olika spel och appar och pratande djur och allt vad som finns i hens mobil. Något säger mig att många lärare inte skulle vara lika positiva till mobilen som till bollen, fast att det är olika verktyg för samma sociala umgänge. Märkligt.

Kommentera