ikväll har jag föreläst på Universeum i samband med Teachers Night. Det är ett event av GR Läromedel, Utbildningsradion och Universeum. 

  
Vi börjar med siffrorna. Tre miniföreläsningar om 20 minuter per gång. Jag fakturerar 5000 kronor. För en timmas arbete. Nog en av de högsta timpenningarna jag någonsin haft. Sanningen är att jag allt som ofta glömmer bort att fakturera överhuvudtaget, och om jag minns  så försöker jag vara solidarisk – särskilt när uppdragsgivaren är en enskilda skola eller kommun. Men nu ska jag fasen ta riktigt bra betalt. Och jag får inte en spänn av dem. Underbart!

Det hela började med att Håkan Fleischer bestämde sig för att föreläsa gratis och donera arvodet till Rädda Barnen. Det fick mig att minnas att jag inte diskuterat arvode med arrangörerna av Teachers Night. I nästa stund bestämde jag mig för att följa i Håkans fotspår. 

Ett snabbt mejl till arrangören och ett modest förslag att de borde betala mig rätt jäkla mycket. Jag var noggrann med att förklara varför. Och de nappade. Utan diskussion. Tusen tack för det! Fem tusen tack!

För fyra år sedan hade jag inte haft råd att avvara en dagslön. Idag är det faktiskt ingen stor uppoffring. I den mycket begränsade utsträckning som pengar är ett mått på framgång så har jag det bättre nu. Tanken på vilken utveckling som livet tagit för 20 miljoner Syrier under samma fyra år mig att må lite illa. 

Jag var bara tvungen. 

En kommentar
  • Håkan Fleischer
    Posted on 2015-09-07 at 19:41

    Hej!

    Så roligt att mitt tilltag inspirerade! Det gör mig väldigt glad. Bra du berättar – ju fler vi är desto mer pengar till behövande. Tack för att du gjorde’t!

Kommentera