”Bra litteratur ger barnen en plats i världen och världen en plats i barnet.”

Med den motiveringen delas Astrid Lindgren Memorial Award ut. Bakom priset står den svenska staten och vinnarna föreslås av allmänheten. (Förra året inkom 167 nomineringar från 61 länder!) Det kan vara författare, illustratörer, berättare eller läsfrämjare och fokuserar på livsverk. Tanken är att komma förbi enskilda verk och istället fokusera på vad barn- och ungdomslitteratur kan göra för demokratiutvecklingen i ett land. ”Att barn och unga har tillgång till litteratur är en förutsättning för demokrati och öppenhet. Litteraturpriset ska stärka barns rättigheter på global nivå.”

Det coola med hela ALMA är att det med sina fem miljoner kronor i prispengar är världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Personligen tycker jag att det säger något om Sverige som nation.

Imorgon vid lunch annonseras årets vinnare vid en presskonferens i Vimmerby som direktsänds här. Du kan också hitta ALMAs blogg här.

En kommentar
  • Årets ALMA: Kitty Crowther
    Posted on 2010-03-24 at 21:44

    […] ALMA-pristagare är Kitty Crowther. Mitt enda möte med hennes verk är La visite de petite […]

Kommentera