För ett tag sedan träffade jag en gammal bekant som jag egentligen bara känner genom ankdammen som är det utvidgade kollegiet. Alltså lärare som lär känna varandra genom olika sociala medier. Vi kände varandra hyfsat bra för att vara Internetvänner men har inte pratat så mycket de senaste åren. Inte sedan jag bestämde mig aktivt för att inte delta i de sammanhangen längre. Det är vad det är. Det var trevligt att ses igen, som att träffa en gammal vän. 

Sedan presenterade min tidigare vän mig för någon i sitt sällskap och vi började prata. Jag förklarade att jag är lärare i mellanstadiet och sedan fortsatte samtalet. Tills min vän avbröt sin nya vän som var på väg att ställa någon fråga. 


Hen: Meh, Killfröken! Skärp dig! Du kan inte bara beskriva dig som mellanstadielärare, du är ju så mycket mer. Du har ju gjort så mycket mer. Var inte en sån som inte kan skryta lite om sig själv. (Det kan jag inte). Bjud på lite lärarskryt nu.

Jag: ….

Jag kunde inte komma på något som jag verkligen kände var något att skryta över. Jag vet precis vilka meriter jag har som brukar imponera på personer som inte vet något om dem. Vilka som ger associationer till att vara någon som har något särskilt. Men det är inte en del av mig längre. Så jag bytte samtalsämne. 

Men nu ikväll kom jag på det. 

För en stund sedan fick jag två direktmeddelanden från en av mina elever som om några dagar börjar femteklass. Det ena var en länk till ett klipp från ett vetenskapskonto på TikTok och det andra var två korta frågor. “Är det här sant? HUR!?” följt av en förvirrad smiley. Jag tänkte inte så mycket på det då utan förklarade vetenskapen bakom klippet så hon kunde förstå. En stund senare fick jag tillbaka ett grönt hjärta och en emoji föreställande en kvinna i labbrock. 

Det är mitt enda lärarskryt. Att jag får mina elever att genuint intressera sig för mitt ämne, bortom det jag har tid att få med i mina lektioner och bortom det som kursplanen förväntar sig att en 10-11 åring ska kunna förstå. Och när det blir för intressant för att inte stå ut med att inte förstå hur det fungerar så är det till mig de vänder sig. 

Det är det enda skrytet jag bryr mig om.

Kommentera