På fredag är det dags för mig och mina lågstadie-elever (likt de flesta andra lärare och elever) att fira första advent. Jag känner mig hur kluven som helst. Inte till själva firandet (det går ändå att fira att det snart är jul och DET är verkligen värt att fira!) utan snarare till hur jag ska tackla den historiska bakgrunden.

Här är tre alternativ (jag funderar på om det finns fler):

 1. Att låtsas som ingenting och grundligt berätta om den kristna kopplingen till advent utan att göra en stor sak av det. De absolut flesta eleverna på skolan är ändå troende kristna och vi har inga elever som aktivt praktiserar andra religioner.
 2. Att ytligt berätta om den kristna kopplingen och ägna resterande tid till att förklara för eleverna att det finns andra människor som inte tror på samma religion och därför inte har samma bild av Gud. Samtidigt skulle jag riskera att lägga ribban på en för abstrakt nivå eftersom de flesta inte känner till andra religioner.
 3. Att helt strunta i den religiösa kopplingen och fokusera mer på att längta efter jul. (Kanske hinner jag presentera konceptet bakom den digitala julkalender som jag och min ena kollega har gjort?)

(Finns det fler alternativ?) Vad tycker ni?

3 kommentarer
 • Trixie
  Posted on 2010-11-22 at 23:55

  Jag tycker alternativ3, helt klart. Ja menar, det är nu föritden en tradition, inte en religiös handling, att tända ett ljus på advent. Det tycker iaf jag. Längtan efter jul, önskelistor, tomten, tv’s julkalender, barnens tankar om jul osv skulle jag ha valt att ta upp. Lycka till=) Förresten, du kan väl skriva sen om vilket alternativ du valde?

 • Christer
  Posted on 2010-11-23 at 08:04

  Jag röstar på nummer 2, eleverna ska känna till andra religioner för att uppnå målen.

 • Emma
  Posted on 2010-11-26 at 09:20

  Jag röstar nog på trean.

  Och vad kul att du fortfarande bloggar! Har inte varit inne här på evigheter men så kom jag ihåg Killfrökenbloggen som jag följde tidigare och tittade in för att se om den fanns kvar. Som tur var gjorde den det!
  Dina reflektioner och små observationer ur vardagen är som alltid klockrena, roliga och tänkvärda. Nu tar jag min lärarexamen om två månader och jag bara lääängtar ut till jobb och verklighet, ännu mer när jag läser din blogg 🙂

Kommentera