Nu i eftermiddags var jag förbi den lokala mataffären och hittade ett anslag som jag ville dela med er. Den lokala låg- och mellanstadieskolan som ligger bara runt hörnet från där jag bor är inte särskilt superbra. Det visar både SALSA-index (jag är en statistiknörd, jag vet!) och prat med f.d. lärare/elever/föräldrar som jag känner. Därför blev jag så väldigt glad när jag såg den här lappen.

Tänk vad mycket lärande som gömmer sig bakom den här pappersbiten.

 • Det är text som är formulerad och skriven med anpassning för målgruppen (”Ring oss och berätta allt..”) och till på köpet väldigt välformulerat.
 • Det är ett uppvisande av förhållandevis svårstavad ord. Om man utgår från att det här kanske handlar om detektiver i dryga tioårsåldern (En gissning baserat på handstil, bl.a.) så är det imponerande att de kan stava till ord som dygnet, mystiskt och detektiv. Det kan nog inte alla vuxna. (Tyvärr!)
 • Någonstans i varje lärarrum finns en lärare som ojjar sig över hur puckat det är att man fört in entreprenöriellt lärande eftersom ”våra elever minsann är för unga för att starta företag”. Här är ett bevis på hur entreprenöriellt lärande egentligen ligger väldigt nära den fria leken. Och den är ju en bra drivkraft för lärande. Det vet varenda lärare i förskolan och fritidshemmet.

Jag tänker att det är imponerande hur mycket lärande som kan hända utanför skolans väggar. Det är något att vara ödmjuk över. Samtidigt kan jag verkligen känna hur nyfikenheten och pirret över att få hugga tag i ett olöst fall tränger igenom texten. Det är få författare som klarar av att leverera text med den inlevelsen.

3 kommentarer
 • Magnus Almén
  Posted on 2012-04-02 at 17:36

  Forskningen talar om att skolan står för ca 20% av det formella lärandet.
  Det betyder att 80% av barnens lärande sker utanför skolan .
  Stoppa slakten på våra fritidshem! Satsa på barnen !

 • Den läranderika mataffären – Del II
  Posted on 2012-04-03 at 21:55

  […] jag skrev häromdagen så har det här med mattaffärslärande, eller entreprenöriellt lärande om man vill vara […]

 • Killfröken
  Posted on 2012-04-06 at 08:04

  Hej!
  Tror säkert att det stämmer. Vilken forskning? Var kan jag läsa mer? #Intresserad

Kommentera