Nu idag har jag föreläst för en grupp lärare och skolbibliotekarier om digitala och sociala verktyg för lärande.

Det har egentligen inte så mycket med mitt lärarliv att göra, men jag bara måste berätta om hur otroligt bra och inspirerande det var att mötas ju lärare och skolbibliotekarier. På så många sätt jobbar vi med samma saker, tänker på samma frågor och klurar på samma utmaningar. Jag har nog inte fullt ut sett hur bra det är att kunna bolla idéer med en bra skolbibliotekarie förrän jag fick göra det idag.

På Pittoreska Skolan är det ju, i brist på bättre lösningar, jag och två kollegor som fyller rollen av skolbibliotekarier. Vist, det är värdefullt att ha ett pedagogiskt perspektiv på biblioteket som roll och rum. Men det fattas oss en enorm kompetens. Det är för mig alldeles uppenbart.

Här är en lista på expertområden som en bra skolbiblitekarie kan allting om, verkligen ALLTING om. (Jag fattade inte det förrän idag.)
– Hur man stöttar elever i att utveckla informationskunnighet. (Är det ett riktigt ord?)
– Hur källkritik blir en naturlig del av undservisningen.
– Hur upphovsrätt blir en naturlig del av undervisningen.
– Hur man med hjälp av IKT kan fånga The Big Five. (Läs mer i nästa inlägg.)

Kommentera