Andra texter

Vid sidan om mitt bloggande, och i allra högsta grad som ett resultat därav, har jag börjat få förfrågningar om att skriva texter till andra sammanhang. De hittar ett urval här nedan. Alla längre texter finns på jacobmollstam.se

 

Gästinlägg på Tacherhack

Lördag morgon och början på sportlovet. Efter fem-sex veckor av intensivt arbete sedan jul med roliga saker och ännu roligare person så såg jag inte lovet komma förrän igår morse. Jag stod inför min elevgrupp och presenterade dagens schema, precis som vanligt. Då insåg både jag och de att vi står inför en veckas välbehövd ledighet. Lycka! Vi hade just avslutat det traditionstyngda födelsedagsfirandet för en av eleverna som nu är elva. Sång, lyckönskningar och samtal om födelsedagsplaner. På mer eller mindre samma sätt ser det nog ut för de flesta av oss som jobbar med elvaåringar. Inget konstigt med det.

Vi snabbspolar fram till lördag morgon och min första sovmorgon på flera veckor. Jag drar mig i sängen samtidigt som Netflix visar ett avsnitt av The West Wing som jag sett säkert tio gånger förut. Samtidigt slökollar jag diverse sociala kanaler genom min mobil. Twitter, Instagram, Facebook, snapchat och mejlen. I den ordningen. Bland jobbmejlen finns en daglig sammanställning av min Google-kalender. Det är lördag så nästan inget är inbokat. Inget utom en notis om en annan elev som fyller år. Även hon blir elva. Tidigare hade vi försökt hantera det så likt en vanligt firande fast om typ tio dagar, när vi ses igen efter lovet. Fast tio dagar är en lång tid i ett barns liv. Det blir inte riktigt samma. Därför går jag in på Instagram och skärmdumpar hennes profilsida och skrider till verket. Här ska ett födelsedagskort tillverkas.

 

Krönika i Datorn i Utbildningen

Vid det gamla, rostiga garaget i slänten upp från tågstationen lägger eleven sin hand på min axel och säger att det inte behöver vara så svårt egentligen.

-Vi hinner, jag lovar.
Först tror jag inte på honom. Jag är fast i mitt egna perspektiv. Förmiddagsrasten är på väg att börja och jag skulle behöva den tiden för att förbereda material till nästa lektion; en enkel introduktion till kordinatsystem. En stund senare förstår jag att min elev har rätt. Som alltid.

Kommentera