Mindre kateder

Posted by in Killfröken spionerar

Just nu fullkomligt rasar en katederdebatt på Twitter. Det är lärare och annat löst skolfolk som under brädhögen (på engelska: hashtag) #merkateder kommenterar på ett tidigare utspel av bland annat Jan Björklund och Metta Fjelkner med budskapet att det är dags att plocka fram katedern igen.

På ett sätt är debatten intressant eftersom det (antagligen) är den första professionella protestvågen på Twitter. I alla fall i Sverige. Samtidigt är den så förbannat tråkig. Och lite typsik för svensk skolpolitik. För istället för att diskutera, debattera och utveckla positiva lösningar hamnar fokus på att förklara för varandra hur dåliga idiotförslagen är. Det är ett upplägg som liksom inte kan leda framåt.

Därför tar jag nu en paus och tittar utomlands istället. Närmare bestämt USA. Där har utbildningsminster Arne Duncan skrivit ett minst sagt intressant inlägg på webbtidningen Huffington Post.

Plocka fram Jan Björklunds debattartikel och jämför de båda ministerkollegorna. Då ser man mer än tydligt varför Jan Björklund inte besitter kapaciteten att leda utvecklingen mot världens bästa skola.